Ga verder naar de inhoud

VIA-middelen voor 2020: bedragen en timing

10.11.2020

De VIA-bedragen 2020 en de concrete tussenkomsten voor organisaties onder PC 329.01 liggen vast. Benieuwd naar het bedrag voor jouw organisatie? Lees dan snel verder.

Waar gaat het over?

De Vlaamse Regering keurde op 23 oktober 2020 de VIA-bedragen voor 2020 goed.

Je mag de uitbetaling van de middelen vanaf eind november verwachten, en uiterlijk voor het einde van dit jaar. Ongeveer gelijktijdig vertrekken ook de brieven, met bedragen en uitleg, vanwege het Departement Cultuur, Jeugd en Media en het VSPF.

De bedragen zijn een financiële tussenkomst in de kosten die je hebt als organisatie voor de eindejaarspremie en de barema's in bepaalde sectoren, de AV-dagen voor 50 en 55-plussers, managementondersteuning, vorming en extra verlof.

Belangrijk voor wat de tussenkomst voor de eindejaarspremie betreft:

  • Het gaat in de tabel enkel om de organisaties die de tussenkomst daarvoor van het Departement krijgen, rechtstreeks of via VSPF. Dat zijn ook de sportorganisaties die de cao eindejaarspremie moeten toepassen.
  • Voor andere deelsectoren komt de tussenkomst langs een andere weg of is ze opgenomen in de reguliere subsidie. Zo krijgen organisaties uit de deelsector beroepsopleiding de tussenkomst eindejaarspremie vanuit VDAB. Organisaties uit de milieusector krijgen de tussenkomst vanuit LNE en die uit lokale diensteneconomie vanuit WSE. Die bedragen zijn nog niet gekend.

Anderen lazen ook dit:

Voorakkoord VIA6: 577 miljoen euro extra voor meer personeel en hogere lonen

Deze ochtend hebben de werkgevers en werknemers uit de Vlaamse social profitsectoren een ontwerp van voorakkoord voor VIA6 bereikt met de Vlaamse regering. Sociare maakt deel uit van de onderhandelingsdelegatie voor dit nieuwe, intersectorale akkoord.

VIA6, dat loopt van 1 januari 2021 tot 31 december 2025, bepaalt de principes en het budgettaire kader voor een substantiële koopkrachtverhoging voor het personeel in de Vlaamse social profitsectoren, maar investeert ook in kwalitatieve jobs, meer mensen op de werkvloer en vernieuwde strategieën in de zoektocht naar nieuwe medewerkers. Het akkoord heeft betrekking op 179.718 vte in zowel de private als de publieke social profit.

Tijdelijke werklozen welkom in zorg en welzijn: intersectorale partners sluiten kaderakkoord

De sociale partners van de social profitsectoren sloten een intersectoraal kaderakkoord om de vrijwillige en tijdelijke inschakeling van tijdelijke werklozen mogelijk te maken. Op die manier hopen ze de enorme druk die er momenteel is op het personeel in zorg- en welzijnsorganisaties door de tweede coronagolf een beetje te verlichten.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!