Ga verder naar de inhoud

Sociale partners roepen op om waar het mogelijk is te blijven telethuiswerken

17.12.2020

De sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk wijzen er nog eens op dat telethuiswerken momenteel nog steeds verplicht is in elke onderneming, tenzij dat onmogelijk is door de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten of de dienstverlening. Ze roepen zowel werkgevers als werknemers op om deze maatregel strikt na te leven.

De maatregel van het telethuiswerk heeft voorrang op de andere preventiemaatregelen doordat het elk risico op besmetting op het werk uitschakelt en wegneemt aan de bron. Het laat mensen ook toe om overvolle treinen, bussen, trams en metro’s met pendelaars van en naar het werk te vermijden.

Ook al kan je het werk zo organiseren dat je alle preventiemaatregelen, zoals social distancing, kan nemen, dan nog is het niet toegelaten om je naar de werkvloer te begeven. Momenteel geldt de volgende regel: de werkgever heeft niet de keuze om zijn werknemers al dan niet te laten telethuiswerken, het gaat hier om een wettelijke verplichting om te telethuiswerken daar waar dat mogelijk is.

De werkgever moet het werk dus organiseren in functie van deze verplichting.

Indien het werk volledig thuis kan worden verricht, dan moet het ook volledig thuis worden verricht.

Enkel als iedereen zowel op als buiten het werk de maatregelen maximaal naleeft, zullen de cijfers terug dalen. De sociale partners roepen dan ook zowel werknemers als werkgevers op om vol te houden, in het belang van iedereen.

Bron: Berichtgeving FOD Waso

Anderen lazen ook dit:

Corona: cheques blijven minstens 6 maanden langer geldig

Maaltijdcheques, ecocheques, geschenkcheques en sport/cultuurcheques zullen minstens 6 maanden langer geldig blijven. Door de coronacrisis hebben heel wat werknemers immers nog niet de kans gehad om die cheques te besteden.

Alle actuele bedragen op een rij

Een actueel totaaloverzicht van alle bedragen die voor jou als werkgever relevant zijn? Op deze pagina vind je ze alfabetisch gerangschikt terug.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!