Ga verder naar de inhoud

Vakantiegeld voor bedienden: wat je als werkgever moet weten

31.03.2021

Mei en juni zijn traditioneel de maanden waarin werkgevers aan hun bedienden het 'dubbel vakantiegeld' uitbetalen. Hoewel de berekening van dit vakantiegeld in de praktijk vaak door het sociaal secretariaat gebeurt, is het voor iedere werkgever interessant om te weten hoe dit berekend wordt.

Waaruit bestaat het vakantiegeld?

Het vakantiegeld bestaat uit drie onderdelen:

  • Enkel vakantiegeld: dat is het loon dat je aan een bediende betaalt op het ogenblik dat hij vakantie opneemt. Een bediende die in een maand bv. twee weken vakantie opneemt, krijgt die maand zijn gewone brutoloon. Het loon voor de dagen dat hij vakantie opnam, is het enkel vakantiegeld. Op het enkel vakantiegeld zijn dan ook de gewone rsz-(werkgevers- en werknemers)bijdragen en de gewone bedrijfsvoorheffing verschuldigd.
  • Dubbel vakantiegeld: dit is een toeslag van 85% van het brutomaandloon van de maand waarin de hoofdvakantie van de werknemer ingaat, vermenigvuldigd met 1/12e per gepresteerde of gelijkgestelde maand in het vakantiedienstjaar (het jaar dat voorafgaat aan het lopende vakantiejaar).
  • Aanvullend dubbel vakantiegeld: dit is een toeslag van 7% van het brutomaandloon van de maand waarin de hoofdvakantie van de werknemer ingaat, vermenigvuldigd met 1/12e per gepresteerde of gelijkgestelde maand in het vakantiedienstjaar.

Deze laatste twee soorten vakantiegeld worden onderscheiden omwille van het verschil in rsz-bijdragen, en komen dus ook op verschillende lijnen in de loonberekening. Beide dubbele vakantiegelden zijn vrij van rsz-werkgeversbijdragen. Van het dubbel vakantiegeld wordt echter wel een exceptionele rsz-werknemersbijdrage van 13,07% afgehouden. Het aanvullend dubbel vakantiegeld is volledig vrij van sociale zekerheidsbijdragen.


Wanneer betaal je het vakantiegeld uit?

De wet schrijft voor dat het (aanvullend) dubbel vakantiegeld met het loon van de maand waarin de hoofdvakantie start, moet worden uitbetaald. Onder hoofdvakantie wordt normaal de vakantie van twee weken - of langer - verstaan waar elke werknemer recht op heeft, of de langste vakantieperiode.
Om alles organisatorisch goed te laten verlopen berekenen en betalen de meeste werkgevers het (aanvullend) dubbel vakantiegeld van al hun bedienden in dezelfde maand uit, meestal in mei of juni. Verhoogde het loon van de werknemer tussen de uitbetaling en de opname van de hoofdvakantie, dan betaal je het surplus alsnog uit.

Hoe bereken je het vakantiegeld voor bedienden met een vast loon?

De meeste bedienden in onze sector werken met een vast loon. Zij hebben maandelijks hetzelfde loon.

  • het enkel vakantiegeld is vervat in hun maandloon en wordt uitbetaald op het ogenblik van de opname van de vakantie
  • het dubbel vakantiegeld is gelijk aan 1/12 van 85% van het brutoloon van de maand waarin de hoofdvakantie ingaat, per gewerkte of daarmee gelijkgestelde maand in de loop van het vakantiedienstjaar
  • het aanvullend dubbel vakantiegeld is gelijk aan 1/12 van 7% van het brutoloon van de maand waarin de hoofdvakantie ingaat, per gewerkte of daarmee gelijkgestelde maand in de loop van het vakantiedienstjaar.

Een bediende heeft in 2020 een heel jaar voltijds gewerkt. Het brutoloon van mei 2021 (maand van uitbetaling van vakantiegeld) bedraagt 2500 euro.
De werknemer heeft recht op 20 vakantiedagen in 2021. Telkens wanneer hij een vakantiedag opneemt, krijgt hij 1/20e van het enkel vakantiegeld.
Dubbel vakantiegeld: 85% x 2500 x 12/12 = 2125 euro
Aanvullend dubbel vakantiegeld: 7% x 2500 x 12/12 = 175 euro


Wat behoort er tot het 'brutoloon'?

Tot het brutoloon behoren alle componenten van het loon met uitzondering van de loonelementen die niet onderworpen zijn aan de gewone sociale zekerheidsbijdragen.
Voorbeelden hiervan zijn aanvullende socialezekerheidsvoordelen, kostenvergoedingen, persoonlijk gebruik van een bedrijfswagen, de werkgeversbijdragen in een groepsverzekering en maaltijdcheques e.d.

Alleen de loonbestanddelen die deel uitmaken van de wedde van die maand komen in aanmerking voor de berekening van het dubbel vakantiegeld. Premies die éénmaal per jaar betaald worden - bijvoorbeeld de eindejaarspremie of de dertiende maand - komen niet in aanmerking voor de berekening van het vakantiegeld.

Hoe bereken je het vakantiegeld voor bedienden met een variabel loon?

De meeste werknemers in onze sector hebben een vast loon. Enkele hebben een variabel loon, nog anderen hebben bovenop hun vast loon een variabel loon. Zo krijgen een aantal werknemers de 20%-compensatie voor flexwerk in de vorm van een financiële toeslag. Het vakantiegeld voor dat variabele loon wordt als volgt berekend en uitbetaald:

  • Enkel vakantiegeld: per vakantiedag een vakantiegeld dat gelijk is aan het daggemiddelde van de bezoldigingen (eventueel verhoogd met een fictieve wedde voor dagen van arbeidsonderbreking gelijkgesteld met effectief gewerkte dagen) die verdiend werden gedurende de 12 maanden voor de maand waarin de hoofdvakantie genomen wordt, of eventueel het gedeelte van die 12 maanden dat de werknemer in dienst is.

    Het daggemiddelde = (variabel loon 12 vorige maanden (+ fictief loon)/ 25 dagen x aantal maanden) x aantal vakantiedagen.
    De omrekening naar het 5-dagenstelsel gebeurt door te vermenigvuldigen met 1,2.

    Het variabel loon van de 12 voorbije maanden moet gedeeld worden door het aantal gewerkte en gelijkgestelde dagen met een maximum van 25 dagen per maand bij een tewerkstelling van zes dagen per week. Werkt de bediende minder dan zes dagen per week, dan wordt dat maximum aantal dagen herleid in functie van het arbeidsstelsel.
    De uitbetaling gebeurt in de maand van (aanvang van) hoofdvakantie (dus bij de uitbetaling van het dubbel vakantiegeld).
  • Dubbel vakantiegeld: per gewerkte maand (of daarmee gelijkgesteld) in de loop van het vakantiedienstjaar een toeslag gelijk aan 1/12 van 85% van het gemiddelde maandloon dat verdiend werd gedurende de twaalf maanden voor de maand waarin de hoofdvakantie genomen wordt, of eventueel het gedeelte van de 12 maanden dat hij in dienst geweest is.
  • Aanvullend dubbel vakantiegeld: per gewerkte maand (of daarmee gelijkgestelde) in de loop van het vakantiedienstjaar een toeslag gelijk aan 1/12 van 7% van het gemiddelde maandloon dat verdiend werd gedurende de twaalf maanden voor de maand waarin de hoofdvakantie genomen wordt, of eventueel het gedeelte van de 12 maanden dat hij in dienst geweest is.

Overzichtstabel vakantiegeld

Bedrag RSZ-bijdragen Bedrijfsvoorheffing
Loon voor de vakantiedagen
Gewone rsz-bijdragen
Gewone bedrijfsvoorheffing
loon * 85% * 1/12 per gewerkte/gelijkgestelde maand in VDJ
Enkel bijzondere rsz-werknemersbijdrage van 13,07%
Exceptionele bedrijfsvoorheffing
loon * 7% * 1/12 per gewerkte/gelijkgestelde maand in VDJ
Géén rsz-bijdragen
Exceptionele bedrijfsvoorheffing

Meer weten?

Onze syllabus 'Verlof' bevat voorbeelden van berekeningen van vakantiegeld en allerlei andere informatie over vakantie van werknemers.

Anderen lazen ook dit:

Vakbondsactie op donderdag 27 maart 2024

Het ABVV en ACV organiseren op woensdag 27 maart 2024 een betoging in Roux met als thema 'Voor het recht op collectieve actie en tegen fascisme'.

Vakbondsactie op 12 maart 2024

Het ABVV diende een stakingsaanzegging in voor dinsdag 12 maart 2024. Ze organiseren dan een actiedag tegen de Europese bezuinigingsmaatregelen.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!