Ga verder naar de inhoud

'Terug-Naar-Werktraject' voor langdurig zieken vanaf 2022

15.02.2022

Om langdurig zieken vanuit het ziekenfonds te ondersteunen in de terugkeer naar de werkvloer, riep de federale regering een nieuwe regeling in het leven. Sinds 1 januari 2022 bestaat het 'Terug-Naar-Werktraject', onder de begeleiding van de 'Terug-Naar-Werkcoördinator'. De regeling kwam er na een analyse van het Rekenhof van de systemen van re-integratie voor arbeidsongeschikten. Daaruit bleek dat een hervorming van het systeem nodig is.

Wat is een Terug-Naar-Werktraject?

Via het 'Terug-Naar-Werktraject' (TNW-traject) ondersteunt de 'Terug-Naar-Werkcoördinator' (TNW-coördinator) van het ziekenfonds de langdurig zieke werknemer om gepaste begeleiding te vinden voor de terugkeer naar de arbeidsmarkt, dankzij aangepast werk, ander werk of een opleiding.

De TNW-coördinator kan beroep doen op een intern netwerk van het ziekenfonds (adviserend arts en multidisciplinair team) en een extern netwerk (externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, werkgever, behandelend arts, gewestelijke bemiddelingsdiensten zoals de VDAB, Forem en Actiris, loopbaanbegeleiding, vakbonden, allerlei dienstverleners, … ).

Het ziekenfonds start dit traject alleen op als er geen re-integratietraject of progressieve werkhervatting loopt.

Wie kan een Terug-Naar-Werktraject opstarten?

Het initiatief om een TNW-traject op te starten, kan komen van:

  • de adviserend arts van het ziekenfonds: na een medisch onderzoek verwijst de adviserend arts de werknemer eventueel door naar de TNW-coördinator voor een eerste contactmoment
  • de werknemer: deze neemt zelf contact op met de TNW-coördinator van het ziekenfonds om een eerste contactmoment te organiseren

Hoe start de adviserend arts van het ziekenfonds het TNW-traject op?

  • Tien weken na de aanvang van de arbeidsongeschiktheid vraagt de adviserend arts aan de zieke werknemer om een vragenlijst in te vullen.
  • De werknemer bezorgt de vragenlijst binnen twee weken ingevuld terug aan de adviserend arts.
  • In de vierde maand van arbeidsongeschiktheid maakt de adviserend arts via het medisch dossier en de ingevulde vragenlijst een eerste inschatting van wat de zieke werknemer nog kan, volgens de ‘restcapaciteiten’ van de werknemer. Er zijn twee mogelijkheden:
    • De adviserend arts beslist om de werknemer door te verwijzen naar de TNW-coördinator voor een eerste contactmoment: de arts oordeelt tijdens de inschatting van de ‘restcapaciteiten’ van de werknemer dat een werkhervatting bij de werkgever of het opnemen van een beroep op de reguliere arbeidsmarkt mogelijk lijkt na één of meerdere aanpassings- en/of begeleidingsacties.
    • De adviserend arts beslist om de werknemer niet door te verwijzen naar de TNW-coördinator voor een eerste contactmoment: de arts oordeelt dat wegens de gezondheidstoestand de aanpassings- en begeleidingsacties dan niet nodig of mogelijk zijn. Tijdens een nieuwe inschatting van de 'restcapaciteiten' zal de arts kunnen beslissen om de werknemer door te verwijzen naar de TNW-coördinator omdat de arts dan oordeelt dat een werkhervatting bij de werkgever of het opnemen van een beroep op de reguliere arbeidsmarkt mogelijk lijkt te zijn na één of meerdere aanpassings- en/of begeleidingsacties.

Binnen één maand na deze doorverwijzing organiseert de TNW-coördinator dit eerste contactmoment waarin de coördinator de eigen rol bij de begeleiding en opvolging van het traject toelicht en samen met de werknemer de eerste stap van het traject nagaat. De TNW-coördinator verwijst de werknemer tijdens het eerste contactmoment, met diens instemming en met de nodige ondersteuning, naar de preventieadviseur-arbeidsarts met het oog op de aanvraag tot een bezoek voorafgaand aan de werkhervatting of de opstart van een re-integratietraject.

De wet van 25 september 2022 maakt het mogelijk om de werknemer te responsabiliseren als hij de gegevens niet bezorgt die nodig zijn voor de inschatting van zijn restcapaciteiten en/of hij niet ingaat op de uitnodiging van de TNW-coördinator voor een eerste contactmoment. Het gaat om een vermindering van het dagbedrag van de uitkering van de arbeidsongeschikte met maximum 2,5 procent. Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2023.

Hoe start de werknemer het TNW-traject op?

Tijdens de erkende arbeidsongeschiktheid kan de werknemer aan de TNW-coördinator vragen om een eerste contactmoment te organiseren.

  • De werknemer neemt daarvoor contact op met het ziekenfonds.
  • Als dat nodig is, ontvangt de werknemer een vragenlijst die de werknemer binnen twee weken ingevuld moet bezorgen aan de adviserend arts.
  • Binnen één maand nadat de werknemer de ingevulde vragenlijst heeft bezorgd, organiseert de TNW-coördinator een eerste contactmoment waarin de coördinator de eigen rol bij de begeleiding en opvolging van het traject toelicht en samen met de werknemer de eerste stap van het traject nagaat:
    • Heeft de zieke persoon een arbeidsovereenkomst?
      Tijdens het eerste contactmoment verwijst de TNW-coördinator de werknemer, met instemming van de werknemer en met de nodige ondersteuning, naar de preventieadviseur-arbeidsarts met het oog op de aanvraag tot een bezoek voorafgaand aan de werkhervatting of de opstart van een re-integratietraject bij de werkgever.
    • De zieke persoon heeft geen arbeidsovereenkomst of is niet doorverwezen naar de preventieadviseur-arbeidsarts?
      Na dit eerste contactmoment, vraagt de TNW-coördinator aan de adviserend arts de toestemming om een TNW-traject op te starten, onder coördinatie van de TNW-coördinator. Als de adviserend arts oordeelt dat het opstarten van een TNW-traject niet verenigbaar is met de algemene gezondheidstoestand, organiseert de coördinator een nieuw contactmoment met de zieke persoon, binnen een maand na het vorige contactmoment. Tijdens dat contactmoment bespreken de coördinator en de zieke persoon de inschatting van de arts en passen ze eventueel de doelstelling van het traject aan.

Het ‘Terug Naar Werk-dossier’

De ziekenfondsen houden elektronisch een ‘Terug Naar Werk-dossier’ bij. Het ziekenfonds registreert de volgende gegevens in het dossier:

  • de identiteitsgegevens van de zieke werknemer
  • de gezondheidsgegevens relevant voor het Terug-naar-werktraject
  • de loopbaangegevens
  • de contactmomenten en acties tijdens het Terug-Naar-Werktraject (met het re-integratieplan, als dat is opgesteld)

Deze gegevens worden onder meer gebruikt om de trajecten te beheren, voor de opvolging door de adviserend arts en desgevallend voor de gegevensuitwisseling met de preventieadviseur-arbeidsarts.

Anderen lazen ook dit:

Alle actuele bedragen op een rij

Een actueel totaaloverzicht van alle bedragen die voor jou als werkgever relevant zijn? Op deze pagina vind je ze alfabetisch gerangschikt terug.

Vanaf 1 april 2024 bijdrage te storten aan Terug Naar Werk-fonds bij medische overmacht

Beëindig je als werkgever de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht? Dan moet je sinds 1 april 2024 geen bijzondere regeling outplacement meer aanbieden aan je werknemer.

Deze outplacementverplichting is vervangen door een bijdrage van 1.800 euro te betalen aan het Terug Naar Werk-fonds.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!