Ga verder naar de inhoud

Het sociaal strafwetboek: alle inbreuken en sancties op een rij

25.09.2020

Je wil graag de sanctie voor een bepaalde inbreuk kennen? Dan neem je best het Sociaal Strafwetboek even bij de hand. Alle sociale strafbepalingen, tot voor kort nog over een rist wetten verspreid, zijn nu opgenomen in boek twee van dat wetboek. De inbreuken zijn opgedeeld volgens thematische hoofdstukken.

In het document dat je hieronder kan downloaden kan je in de inhoudsopgave klikken op de afdeling waaronder de inbreuk valt. Per afdeling vind je één of meerdere artikels met een omschrijving van de inbreuken en het bijhorende sanctieniveau.

Wat vind je nog terug in dit wetboek? Het wetboek bevat ook een opsomming van de bevoegdheden van de sociaal inspecteurs, de procedureregels voor de vervolging van de inbreuken en de rechten bij een verhoor (wet-Franchimont).

De toepasselijke sanctie per niveau

Niveau Administratieve geldboete Strafrechtelijke geldboete Gevangenisstraf
Niveau 1
80 tot 800 euro
Niet van toepassing
Niet van toepassing
Niveau 2
200 tot 2.000 euro
400 tot 4.000 euro
Niet van toepassing
Niveau 3
400 tot 4.000 euro
800 tot 8.000 euro
Niet van toepassing
Niveau 4
2.400 tot 24.000 euro
4.800 tot 48.000 euro
6 maanden tot 3 jaar

Anderen lazen ook dit:

Nieuw in de DmfA-aangifte: de deelsectorcode

Sinds 2019 moet je in de DmfA-aangifte een deelsectorcode invoeren voor elke tewerkgestelde werknemer. Zo willen de partijen die het VIA5-akkoord sloten de loon-en tewerkstellingsgegevens in de volledige social profit sector beter monitoren. Je stemt hiervoor best af met je sociaal secretariaat.

Dossier: sociale inspectie op bezoek

Hier lees je alles over de verschillende sociale inspectiediensten en hun bevoegdheden en focus. Je leest hoe je je kunt voorbereiden op een bezoek van een sociale inspectiedienst en wat je kan verwachten als een inbreuk werd vastgesteld.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!