Ga verder naar de inhoud

Het sociaal strafwetboek: alle inbreuken en sancties op een rij

25.09.2020

Je wil graag de sanctie voor een bepaalde inbreuk kennen? Dan neem je best het Sociaal Strafwetboek even bij de hand. Alle sociale strafbepalingen, tot voor kort nog over een rist wetten verspreid, zijn nu opgenomen in boek twee van dat wetboek. De inbreuken zijn opgedeeld volgens thematische hoofdstukken.

In het document dat je hieronder kan downloaden kan je in de inhoudsopgave klikken op de afdeling waaronder de inbreuk valt. Per afdeling vind je één of meerdere artikels met een omschrijving van de inbreuken en het bijhorende sanctieniveau.

Wat vind je nog terug in dit wetboek? Het wetboek bevat ook een opsomming van de bevoegdheden van de sociaal inspecteurs, de procedureregels voor de vervolging van de inbreuken en de rechten bij een verhoor (wet-Franchimont).

De toepasselijke sanctie per niveau

Niveau Administratieve geldboete Strafrechtelijke geldboete Gevangenisstraf
Niveau 1
80 tot 800 euro
Niet van toepassing
Niet van toepassing
Niveau 2
200 tot 2.000 euro
400 tot 4.000 euro
Niet van toepassing
Niveau 3
400 tot 4.000 euro
800 tot 8.000 euro
Niet van toepassing
Niveau 4
2.400 tot 24.000 euro
4.800 tot 48.000 euro
6 maanden tot 3 jaar

Anderen lazen ook dit:

UPDATE: Corona - socio-economische maatregelen geldig tot 30 juni 2021

De federale overheid heeft in haar strijd tegen de coronapandemie de socio-economische maatregelen uit het eerste kwartaal van dit jaar verlengd tot 30 juni 2021. Er werden ook een aantal nieuwe maatregelen aan toegevoegd. In dit nieuwsbericht geven we je een overzicht en verduidelijken we wat van toepassing is op onze sector.

Persoon die steun verleent aan slachtoffer van discriminatie heeft nu recht op dezelfde bescherming

Op aandringen van Europa heeft ook Vlaanderen de antidiscriminatiebepalingen voor een evenredige participatie op de arbeidsmarkt uitgebreid. Vanaf nu geniet ook de persoon die steun verleent aan het slachtoffer van discriminatie op de werkvloer dezelfde bescherming als het slachtoffer zelf. Het gaat om zowel formele als informele steun.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!