Ga verder naar de inhoud

Deadline: collectieve planning van feestdagen en vervangingsdagen

25.11.2021

Sommige feestdagen vallen op een zondag of een andere inactiviteitsdag in de organisatie (zoals een zaterdag). Als werkgever moet je die feestdagen vervangen door een andere dag in hetzelfde jaar. Dat kun je op verschillende manieren regelen. We vertellen je hoe dat in z'n werk gaat.

De wettelijke feestdagen van 2022 op een rij:

Feestdag Datum
Nieuwjaar
Zaterdag 1 januari 2022
Paasmaandag
Maandag 18 april 2022
Dag van de Arbeid
Zondag 1 mei 2022
Hemelvaartdag
Donderdag 26 mei 2022
Pinkstermaandag
Maandag 6 juni 2022
Nationale feestdag
Donderdag 21 juli 2022
Maria Hemelvaart
Maandag 15 augustus 2022
Allerheiligen
Dinsdag 1 november 2022
Wapenstilstand
Vrijdag 11 november 2022
Kerstmis
Zondag 25 december 2022

3 opties voor feestdagen die in een weekend vallen

Sommige feestdagen vallen in een weekend. Je moet als werkgever die feestdagen vervangen door een andere dag in hetzelfde jaar. Dat kun je op verschillende manieren regelen:

  • Vrij opnemen: bepaalt je arbeidsreglement of een akkoord met de werknemers dat de werknemers de vervangingsdagen vrij mogen nemen? Dan moet je niets doen.
  • Eerstvolgende maandag: is er geen vrije keuze en vind je het goed dat de vervangende feestdag verschuift naar de eerstvolgende maandag, dan moet je ook niets doen.
  • Collectieve planning: mogelijk is er een betere bestemming voor die feestdagen in het weekend: bijvoorbeeld een brugdag op maandag 31 oktober 2022. Dan moet je die vervangingsdag collectief vastleggen.

Hoe maak ik zo'n collectieve planning?

  • In dat geval sluit je vóór 15 december 2021 een akkoord met de werknemers over de vervangingsdag.
  • Is er een ondernemingsraad in je organisatie, dan kan die erover beslissen. Zo niet, dan kan je een akkoord sluiten met de vakbondsafvaardiging. Bij gebrek aan (een akkoord met de) vakbondsafvaardiging kan je met de werknemers een akkoord sluiten over de vervangende feestdagen. Als dat laatste ook niet lukt, dan kan het met elke werknemer individueel.
  • Je voegt het bericht met het akkoord over de overeengekomen vervangingsdag toe als bijlage bij het arbeidsreglement. Belangrijk: daarvoor moet je de wijzigingsprocedure arbeidsreglement niet volgen, maar in principe moet je wel binnen 8 dagen een afschrift bezorgen aan de arbeidsinspectie. Je hangt het bericht ook vóór 15 december 2020 uit.
  • De vervangende feestdag krijgt wettelijk het karakter van een betaalde feestdag. Wie op een vervangende feestdag in dienst is, heeft er recht op. Of de werknemer al of niet in dienst was of zal zijn op de datum van de vervangen feestdag is niet relevant.

Meer weten?

We hebben de vaakst gestelde vragen rond feestdagen gebundeld in deze FAQ.

Anderen lazen ook dit:

Recht op klein verlet voor een communiefeest of lentefeest?

De maand mei is traditioneel de periode van de communie- en lentefeesten. Goed om te weten in dat verband: een werknemer mag - met behoud van loon - afwezig zijn op de dag van de plechtige communie of het feest van de vrijzinnige jeugd van één van zijn kinderen.

'Terug-Naar-Werktraject' voor langdurig zieken vanaf 2022

Om langdurig zieken vanuit het ziekenfonds te ondersteunen in de terugkeer naar de werkvloer, riep de federale regering een nieuwe regeling in het leven. Sinds 1 januari 2022 bestaat het 'Terug-Naar-Werktraject', onder de begeleiding van de 'Terug-Naar-Werkcoördinator'.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!