Ga verder naar de inhoud

Kennisbank

Werkgever in paritair comité 329.01 of PC 329.03 en lid van Sociare? Dan vind je hier alles terug wat je moet weten om op een juridisch correcte manier personeel in te zetten: basisinfo, maar ook modeldocumenten, tools en FAQ's. Kijk gerust eens rond en contacteer ons gerust mocht je vragen hebben.

Zoeken

Thema's

Filteren op format

Een totaal van 428 artikels gevonden. Er worden 12 artikels getoond op pagina 7 van 36

Reprobel: hoe zit dat vanaf 2021?

Hoera! De nieuwe kaderovereenkomst met Reprobel is er. Dit wil zeggen dat je als lid van Sociare vanaf 2021 opnieuw gebruik kan maken van een voordelig tarief voor je Reprobelaangifte. Je kiest zelf of je organisatie al dan niet op dit voorstel intekent.

Je kan begin 2022 dus aangifte doen voor het jaar 2021. Hieronder vind je meer info over Reprobel en lees je hoe je te werk moet gaan om zorgeloos en voor een prikje je aangifte te doen.

Corona: cao verplicht en aanbevolen telewerk verlengd

De sociale partners hebben op 7 december 2021 de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 149 betreffende aanbevolen of verplicht telewerk ingevolge het coronavirus verlengd tot 31 maart 2022.

VIA-middelen voor 2021: bedragen en timing

De VIA-bedragen 2021 en de concrete tussenkomsten voor organisaties onder PC 329.01 liggen vast. Benieuwd naar het bedrag voor jouw organisatie? Lees dan snel verder.

Al jouw vragen over de cao 1,1% loonstijging beantwoord

In uitvoering van het VIA6-akkoord sloten de sociale partners op 8 november 2021 een cao af over een loonstijging van 1,1%. Moet je die loonsverhoging toepassen? Heeft dit enkel invloed op het loon? En krijg je er een tussenkomst voor? Deze en andere vragen beantwoorden we in deze FAQ.

Formulier syndicale premie nu ook digitaal te verspreiden

Heb je als werkgever een brief ontvangen van het intersyndicaal fonds voor de socioculturele sector met als boodschap dat je het bijgevoegd formulier aan al je werknemers moet bezorgen? Dan ben je niet de enige. Maar wees gerust: het wordt eenvoudiger. Het formulier kan nu ook digitaal verspreid worden.

Sociale maribel & het jaaroverzicht werknemers

Behoort je organisatie tot paritair comité 329.01 en heb je een maribeltoekenning? Dan ontvang je in januari normaal gesproken een mail met een overzicht van de werknemer(s) met maribeltussenkomst. Klopt dat niet? Corrigeer het dan, en bezorg het voor 16 januari terug aan het fonds.

Sectorale cao's afgesloten voor het verlagen van de leeftijdsgrens voor landingsbanen met uitkering

De sociale partners sloten een sectorale cao voor het verlagen van de leeftijdgrens om in aanmerking te komen voor een landingsbaan met uitkeringen.

Deadline: decemberafrekening

Als een bediende in 2021 minder ging werken, betaal je in december 2021 de verloren vakantierechten uit. Dat heet de decemberafrekening. We illustreren het met een fictief voorbeeld.

Deadline: collectieve planning van feestdagen en vervangingsdagen

Sommige feestdagen in 2021 vallen in een weekend. Als werkgever moet je die feestdagen vervangen door een andere dag in hetzelfde jaar. Dat kun je op verschillende manieren regelen, onder andere via een collectieve planning. We vertellen je hoe dat in z'n werk gaat.

VIA6: cao gesloten over 1,1% loonstijging

In uitvoering van het VIA6-akkoord sloten de sociale partners op 8 november 2021 een cao af over een loonstijging van 1,1%. Let op: dit geldt enkel voor werknemers die vallen onder PC 329.01 én in dienst zijn van een organisatie die de Vlaamse overheid structureel erkent en subsidieert. De cao treedt retroactief in werking vanaf 1 januari 2021.

Medewerkers mogen afwezig zijn voor coronatest met behoud van loon

De NAR heeft met spoed een cao afgesloten die werknemers het recht geeft om afwezig te zijn van het werk met behoud van loon als zij zich moeten laten testen op COVID-19. Die cao komt er naar aanleiding van de Self Assessment Test die de overheid heeft voorzien.

Cao nummer 160 is in werking getreden op 19 november 2021 en is van toepassing tot 28 februari 2022. Je leest er alles over in dit artikel.

Model - attest uitzondering op verplichting telewerk

De overheid schakelt een versnelling hoger in de strijd tegen het coronavirus en heeft telewerken nu verplicht gemaakt. Uitzondering? Mensen die écht nodig zijn op de werkvloer. Zij moeten hiervoor wel een attest krijgen van de werkgever.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!