Ga verder naar de inhoud

Kennisbank

Werkgever in paritair comité 329.01 of PC 329.03 en lid van Sociare? Dan vind je hier alles terug wat je moet weten om op een juridisch correcte manier personeel in te zetten: basisinfo, maar ook modeldocumenten, tools en FAQ's. Kijk gerust eens rond en contacteer ons gerust mocht je vragen hebben.

Zoeken

Thema's

Filteren op format

Een totaal van 473 artikels gevonden. Er worden 12 artikels getoond op pagina 7 van 40

Sociale verkiezingen: wat verandert er in 2024?

Net voor de zomervakantie werd de nieuwe wet sociale verkiezingen 2024 gepubliceerd.

Naast de verkiezingskalender wijzigt de wet ook een aantal zaken in de procedure.

Nieuwe Vlaamse premies werkplekleren

Eind 2022 keurde de Vlaamse regering een decreet goed met de krachtlijnen voor een nieuwe premie kwalificerend werkplekleren.

Werkgevers die een leerwerkplek aanbieden en een leerling opleiden in de organisatie kunnen hiervoor in aanmerking komen.

Daarnaast is voor de lerende zelf een leerlingenpremie alternerende opleiding in het leven geroepen.

Deze premies vervangen vanaf 1 september 2023 de bestaande incentives voor werkplekleren.

Kaderakkoord maakt grensoverschrijdend telewerk in Europa makkelijker

Net als andere EER-lidstaten en Zwitserland heeft België het kaderakkoord over de sociale zekerheid van telewerkende grensarbeiders ondertekend.

Sinds 1 juli 2023 kunnen telewerkende grensarbeiders minder dan 50% van hun arbeidstijd in hun woonland werken zonder dat dit gevolgen heeft voor hun sociale zekerheid.

Tijdelijke werkloosheid 2022 wegens de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en de overstromingen wordt gelijkgesteld voor vakantie 2023

De beslissing van de federale regering om de periodes van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, onder meer omwille van corona, in de eerste helft van 2022 gelijk te stellen voor het recht op vakantie in 2023 werd al bekrachtigd in het Koninklijk Besluit van 24 mei 2023.

De programmawet van 4 juli 2023 regelt de compensatie van de kost voor de werkgevers ten gevolge van deze gelijkstelling.

FAQ: Ziek op een geplande afwezigheidsdag, welke afwezigheid heeft voorrang?

Een werknemer is ziek op een geplande afwezigheidsdag. Welk type dag is die dag: ziekte, vakantie, extra verlof of andere? Het antwoord hangt af van het soort geplande afwezigheidsdag. We gaan er dieper op in in onze FAQ.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest: versoepeling van het betaald educatief verlof vanaf schooljaar 2023-2024

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft de voorwaarden voor het betaald educatief verlof (hierna BEV) vanaf het schooljaar 2023-2024 versoepeld. Enkele belangrijke veranderingen zijn: het maximaal aantal uren voor bepaalde opleidingen wordt verhoogd, de tewerkstellingsvoorwaarden voor deeltijdse werknemers worden versoepeld en het aanbod aan opleidingen waarvoor BEV mogelijk is, wordt uitgebreid. Hieronder lees je een korte toelichting.

Modelclausules Arbeidsreglement: Tijdskrediet

Als organisatie kan je eventueel in het arbeidsreglement een aantal specifieke bepalingen opnemen rond tijdskrediet.

Modelclausule Arbeidsreglement - geheimhoudingsplicht

Tijdens de arbeidsovereenkomst krijgt een werknemer wellicht kennis van vertrouwelijke gegevens van de werkgever.
Een werknemer heeft een fundamentele geheimhoudingsplicht.
Je kan hiervoor onze modelclausule opnemen in het arbeidsreglement.

FAQ Werktijd

Gebruik je ons tijdsregistratiesysteem Werktijd.be al? Geweldig. Is het niet altijd even duidelijk? Kan gebeuren. Misschien vind je het antwoord op je vraag hieronder wel. Is dit niet het geval, stuur dan gerust een mailtje naar helpdesk@sociare.be met je vraag.

Progressieve werkhervatting: bijlage arbeidsovereenkomst

Hervat één van je medewerkers binnenkort gedeeltelijk het werk na een periode van arbeidsongeschiktheid? Dan ben je als werkgever verplicht om die progressieve werkhervatting officieel te maken in een bijlage bij de arbeidsovereenkomst.

Landingsbanen in PC 329

Met de nieuwe cao van 26 juni 2023, geldig van 01/07/2023 tot 30/06/2025 herbevestigen we als sector dat sommige werknemers vanaf 55 jaar in een landingsbaan kunnen stappen.

Algemeen is een landingsbaan een vorm van tijdskrediet waarbij een werknemer 4/5e of halftijds gaat werken en aanvullend een RVA-uitkering ontvangt.

Stappenplan tijdskrediet

Een werknemer die tijdskrediet aanvraagt: het komt frequent voor, en het kan om verschillende redenen. Om voor (zieke of gehandicapte) kinderen te zorgen, een opleiding te volgen of iemand te verzorgen die palliatief is.

Als werkgever komt er het één en ander bij kijken. Maar geen stress: volg onderstaand stappenplan, en dan komt dat helemaal goed.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!