Ga verder naar de inhoud

Kennisbank

Werkgever in paritair comité 329.01 of PC 329.03 en lid van Sociare? Dan vind je hier alles terug wat je moet weten om op een juridisch correcte manier personeel in te zetten: basisinfo, maar ook modeldocumenten, tools en FAQ's. Kijk gerust eens rond en contacteer ons gerust mocht je vragen hebben.

Zoeken

Thema's

Filteren op format

Een totaal van 473 artikels gevonden. Er worden 12 artikels getoond op pagina 27 van 40

Niet elke coördinator of teamleider valt buiten de arbeidsduurregels

Een werknemer die een team of afdeling coördineert valt alleen buiten de arbeidsduurregels als hij effectief hiërarchisch gezag heeft én verantwoordelijk is voor de volledige organisatie of een belangrijk onderdeel ervan. Dat bevestigt het Arbeidshof van Luik.

Schema: hoe ga je om met flexibele uren?

Meeruren, flexibele uren en overuren: ze komen frequent voor in de socioculturele sector, en ze bezorgen personeelsmedewerkers soms grijze haren.

Want op welk soort uren betaal je welke toeslag? En hoe en wanneer moet je medewerker teveel gewerkte uren inhalen? We zetten het hieronder schematisch op een rij.

Syllabus deeltijdse arbeid

Naar alle waarschijnlijkheid werkt niet iedereen binnen je personeelsploeg voltijds. Deeltijds werken kan op tal van manieren en om verschillende redenen. Maar er komen wel wat extra regels bij kijken. Meer lezen over werkroosters, loonbepaling en het beëindigen van een deeltijdse arbeidsovereenkomst? Check dan onze syllabus.

Syllabus arbeidsduur

Arbeidsduur is een complexe materie. Het is een samenraapsel van tientallen regels en evenveel uitzonderingen waarmee je als werkgever rekening moet houden. En dan is er nog de sectorale flexibiliteit...In onze syllabus zetten we alle geboden en verboden op een rij.

Cao laat organisaties stilstaan bij psychosociale risico's op het werk

Samen met de sociale partners ondertekenden we eind december maar liefst 6 cao's. Eentje daarvan focust zich op het voorkomen en verminderen van stress, burn-out, agressie en andere psychosociale risico’s op het werk, en wil re-integratie en progressieve werkhervatting na ziekte of ongeval bevorderen.

FAQ: Hoe stel je een brandpreventiebeleid op?

Als werkgever ben je in het kader van preventie & welzijn wettelijk verplicht om maatregelen te nemen die brand op de arbeidsplaats(en) voorkomt en beperkt. Hieronder schetsen we de verschillende stappen die je best volgt.

FAQ: hoe onthaal ik een nieuwe medewerker?

Altijd een spannend moment voor beide partijen: de allereerste werkdag van een nieuwe medewerker. Natuurlijk wil je er alles aan doen om hem of haar zo goed mogelijk te verwelkomen. Op deze pagina vind je een paar tips om van je onthaalprocedure een succes te maken.

Syllabus overige schorsingen

In deze syllabus lees je meer over o.m. volgende afwezigheden: kort verzuim, vaderschaps- of geboorteverlof, adoptieverlof, pleegzorgverlof en pleegouderverlof, verlof om dwingende reden, onbetaald verlof en voorlopige hechtenis.

Kennelijk onredelijk ontslag: wat zegt de rechtspraak?

Sinds 2014 heeft elke werknemer het recht om de concrete reden van zijn ontslag te kennen en zijn er sancties bij kennelijk onredelijk ontslag. Maar wanneer is er volgens de rechtspraak sprake van kennelijk onredelijk ontslag? Op deze pagina geven we je een overzicht.

Meervoudige ontslagen: alle verplichtingen op een rij

In dit stappenplan vind je onder welke voorwaarden je bij meerdere ontslagen in een tijdspanne van 60 dagen valt onder 'de wet Renault-collectief ontslag'. En wanneer je tijdelijk een aanvullende vergoeding moet betalen & wat je moet doen rond activering van ontslagen werknemers.

Syllabus einde arbeidsovereenkomst

Het ontslagrecht is bijzonder complex: er zijn een heleboel regels en vormvereisten waarmee je rekening moet houden. In deze syllabus ontwarren we alle knopen, zodat je voor elke arbeidsovereenkomst die je wil beëindigen voor het meest passende scenario kan kiezen.

Het mobiliteitsbudget: een milieuvriendelijk alternatief voor de bedrijfswagen

Het mobiliteitsbudget is een budget - berekend op jaarbasis - dat je als werkgever kunt toekennen als alternatief voor de bedrijfswagen waarop een werknemer aanspraak kan maken. De doelstelling van het mobiliteitsbudget is om de files te verminderen en de mobiliteit te vergroenen.

Er geldt voor het mobiliteitsbudget een dubbele keuzevrijheid. De werkgever is volledig vrij om zo’n regeling in te voeren en toe te kennen, en de werknemer is niet verplicht om erop in te gaan.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!