Ga verder naar de inhoud

Werknemer die niet kan telewerken? Attest verplicht!

03.11.2020

De overheid schakelt een versnelling hoger in de strijd tegen het coronavirus en heeft telewerken nu verplicht gemaakt. Daarvoor gold er enkel een aanbeveling. Uitzondering? Mensen die écht nodig zijn op de werkvloer. Zij moeten hiervoor wel een attest krijgen van de werkgever.

Waar gaat het over?

Vanaf maart tot oktober had de overheid al aan bedrijven gevraagd om zoveel mogelijk in te zetten op telethuiswerk. Logisch: als meer mensen thuis werken, verkleint de kans dat het coronavirus zich verder gaat verspreiden. Omdat het aantal besmettingen blijft stijgen en de ziekenhuizen in de problemen dreigen te komen, werden vrijdag nieuwe maatregelen aangekondigd. Een ervan is het verplichten van telewerk waar het kan.

In het ministeriële besluit wordt er wel nog het volgende vermeld: 'tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten of de dienstverlening'. Je kan dus nog altijd beslissen om bepaalde (groepen van) werknemers toch naar het werk te laten komen. Zij moeten dan wel een attest krijgen van jou als werkgever, waarin je uitlegt waarom het onmogelijk is dat zij van thuis uit werken.

Meer lezen over preventie en arbeidsrechtelijke gevolgen?

Bekijk de update op de website van de FOD WASO:

Attest opstellen? Gebruik onderstaand model

Zijn er in jouw organisatie mensen die je op dit moment echt niet kan missen op de werkvloer? Als Sociare-lid kan je onderstaand model van attest gebruiken. Zo ben je helemaal in orde, mocht je controle krijgen.

Anderen lazen ook dit:

Corona: RSZ compenseert extra kosten vakantiegeld voor bedienden die tijdelijk werkloos waren

De RSZ gaat de extra kosten compenseren die werkgevers moeten maken voor het vakantiegeld van bedienden die vorig jaar tijdelijk werkloos waren door corona. Lees alles over de voorwaarden in dit artikel.

Corona: verplicht online telewerkregister voor de werkgever

Werkgevers zijn vanaf april verplicht om maandelijks een online register rond telewerk in te vullen. Heel concreet geven ze daarbij het totale aantal werknemers in de organisatie door, en het aantal werknemers in een niet-telewerkbare functie. Dat moet de controles op het naleven van de telewerkverplichting vergemakkelijken.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!