Ga verder naar de inhoud

Tijdskrediet na corona-ouderschapsverlof mogelijk

12.10.2020

Werknemers die na een periode van corona-ouderschapsverlof (terug) een tijdskrediet wilden opnemen, konden dat mogelijk niet doen omdat ze niet langer aan de tewerkstellingsvoorwaarde voldeden. Je moet immers in de maanden voor het tijdskrediet minstens een bepaald percentage aan het werk geweest zijn. Voor de aanvraag van een halftijds tijdskrediet moet een werknemer gedurende 12 maanden minstens 75% aan de slag zijn. Voor de aanvraag van een 1/5e tijdskrediet is dat gedurende 12 maanden voltijds. En door de opname van het corona-ouderschapsverlof kon mogelijk niet aan die voorwaarden voldaan worden.

De sociale partners in de NAR zorgen nu voor een neutralisatie: de periode van corona-ouderschapsverlof wordt buiten beschouwing gelaten om te kijken of aan de tewerkstellingsvoorwaarde voldaan is. Dat wil zeggen dat werknemers ook na een periode van corona-ouderschapsverlof een nieuw tijdskrediet met motief kunnen opnemen: de werknemer moet geen 12 maanden wachten.

Ook voor de opname van een tijdskrediet type landingsbaan geldt dit. De tewerkstellingsvoorwaarde (min. 75% voor een halftijdse landingsbaan, voltijds werken voor een 1/5e landingsbaan) moet daar zelfs gedurende 24 maanden gerespecteerd worden.

De neutralisatie geldt ook voor periodes van corona-tijdskrediet en corona-landingsbaan. Deze types loopbaanonderbreking zijn enkel mogelijk voor werknemers van organisaties in herstructurering of in moeilijkheden.

Meer weten? Neem contact op!

Bron: Cao nr. 103/5 van de NAR

Anderen lazen ook dit:

Wetsvoorstel uitbreiding rouwverlof goedgekeurd

Werknemers die een kind, echtgenoot of samenwonende partner verliezen zullen binnenkort recht hebben op 10 dagen rouwverlof. Momenteel kunnen zij hiervoor maar 3 dagen klein verlet opnemen.

Daarnaast wordt het rouwverlof ook uitgebreid naar pleegkinderen en -ouders.

Het wetsvoorstel hierover werd afgelopen woensdag gestemd in de Kamer.

Corona: compensatie vakantiegeld voor tijdelijke werkloosheid - UPDATE: bedragen gekend!

De RSZ gaat de extra kosten compenseren die werkgevers moeten maken voor het vakantiegeld van bedienden die vorig jaar tijdelijk werkloos waren door corona. De bedragen daarvoor zijn nu bekend, je sociaal secretariaat verrekent dit normaal gezien automatisch.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!