Ga verder naar de inhoud

Tijdskrediet na corona-ouderschapsverlof mogelijk

12.10.2020

Werknemers die na een periode van corona-ouderschapsverlof (terug) een tijdskrediet wilden opnemen, konden dat mogelijk niet doen omdat ze niet langer aan de tewerkstellingsvoorwaarde voldeden. Je moet immers in de maanden voor het tijdskrediet minstens een bepaald percentage aan het werk geweest zijn. Voor de aanvraag van een halftijds tijdskrediet moet een werknemer gedurende 12 maanden minstens 75% aan de slag zijn. Voor de aanvraag van een 1/5e tijdskrediet is dat gedurende 12 maanden voltijds. En door de opname van het corona-ouderschapsverlof kon mogelijk niet aan die voorwaarden voldaan worden.

De sociale partners in de NAR zorgen nu voor een neutralisatie: de periode van corona-ouderschapsverlof wordt buiten beschouwing gelaten om te kijken of aan de tewerkstellingsvoorwaarde voldaan is. Dat wil zeggen dat werknemers ook na een periode van corona-ouderschapsverlof een nieuw tijdskrediet met motief kunnen opnemen: de werknemer moet geen 12 maanden wachten.

Ook voor de opname van een tijdskrediet type landingsbaan geldt dit. De tewerkstellingsvoorwaarde (min. 75% voor een halftijdse landingsbaan, voltijds werken voor een 1/5e landingsbaan) moet daar zelfs gedurende 24 maanden gerespecteerd worden.

Meer weten? Neem contact op!

Bron: Cao nr. 103/5 van de NAR

Anderen lazen ook dit:

Landingsbanen in PC 329

Een tijdskrediet type landingsbaan is een vorm van loopbaanonderbreking waarbij een werknemer vanaf een bepaalde leeftijd het vliegtuig van z'n carrière rustig richting pensioen-terminal kan manoeuvreren. In principe kan een werknemer vanaf de leeftijd van 60 jaar dan 4/5e of halftijds gaan werken, waarbij voor de gewerkte uren loon wordt betaald en voor de uren in landingsbaan een uitkering wordt betaald door de RVA.

Kan dat ook voor werknemers jonger dan 60? Welke voorwaarden gelden? Je leest alles over landingsbanen in PC 329 hieronder.

Syllabus tijdskrediet en thematische verloven

Wil je alles weten over landingsbanen, voorwaarden om tijdskrediet op te nemen, ouderschapsverlof, palliatief verlof, verlof om medische bijstand of mantelzorg? Zoek niet langer: in onze syllabus lees je er alles over.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!