Ga verder naar de inhoud

Minimumafstand voor tussenkomst openbaar vervoer geschrapt vanaf 1 juli 2020

01.07.2020

Vanaf 1 juli 2020 bepaalt de nationale cao nr. 19/9 dat je vanaf de eerste kilometer afgelegd met het openbaar vervoer een tussenkomst verschuldigd bent. In de huidige regeling in onze paritaire comités is het zo dat er een minimumafstand kan gelden voor openbaar vervoersmiddelen andere dan de trein (bv. bus, metro, tram,…) van 5 kilometer (PC 329.01) of 3 kilometer (PC 329.03).

Voor ander openbaar vervoer dan de trein is het zo dat je als werkgever in onze paritaire comités minimum 71,8% van de prijs van het ticket of het abonnement vergoedt. Voor abonnementsformules geldt er wel een maximum terug te betalen bedrag per maand, drie maanden of per jaar.

Hanteer je als organisatie deze minimumafstand? Dan zal je ervoor moeten zorgen dat vanaf 1 juli 2020 alle werknemers die met bus, metro, tram of waterbus naar het werk komen, een tussenkomst genieten, ongeacht de afgelegde afstand.

Meer weten? De volledige informatie over woon-werkverkeer lees je in onze syllabus.

Anderen lazen ook dit:

Laatste prognose indexaanpassing

In zijn meest recente prognose voorspelt het Planbureau de eerstvolgende overschrijding van de spilindex in september 2023. Daardoor zouden de lonen in onze sector in november 2023 met 2% stijgen.

Vlaamse jobbonus voor werknemers met een laag loon

De Vlaamse regering voert een jobbonus in voor werknemers die weinig verdienen. Met een jaarlijkse premie wil men werklozen aanmoedigen om werk te zoeken en werknemers die weinig verdienen extra stimuleren om aan de slag te blijven.

Het Besluit van de Vlaamse regering van 2 juni 2023 paste de loongrenzen en het minimumbedrag van de jobbonus voor 2023 aan.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!