Ga verder naar de inhoud

Minimumafstand voor tussenkomst openbaar vervoer geschrapt vanaf 1 juli 2020

01.07.2020

Vanaf 1 juli 2020 bepaalt de nationale cao nr. 19/9 dat je vanaf de eerste kilometer afgelegd met het openbaar vervoer een tussenkomst verschuldigd bent. In de huidige regeling in onze paritaire comités is het zo dat er een minimumafstand kan gelden voor openbaar vervoersmiddelen andere dan de trein (bv. bus, metro, tram,…) van 5 kilometer (PC 329.01) of 3 kilometer (PC 329.03).

Voor ander openbaar vervoer dan de trein is het zo dat je als werkgever in onze paritaire comités minimum 71,8% van de prijs van het ticket of het abonnement vergoedt. Voor abonnementsformules geldt er wel een maximum terug te betalen bedrag per maand, drie maanden of per jaar.

Hanteer je als organisatie deze minimumafstand? Dan zal je ervoor moeten zorgen dat vanaf 1 juli 2020 alle werknemers die met bus, metro, tram of waterbus naar het werk komen, een tussenkomst genieten, ongeacht de afgelegde afstand.

Meer weten? De volledige informatie over woon-werkverkeer lees je in onze syllabus.

Anderen lazen ook dit:

Laatste prognose indexaanpassing

In juli 2022 werd de spilindex opnieuw overschreden. Daardoor stegen de lonen in onze sector in september 2022 met 2%.

Het Planbureau voorspelt in zijn meest recente prognose de vier volgende momenten waarop de spilindex zou overschreden worden.

Herinner je werknemers aan de jobbonus

De jobbonus is er voor werknemers met een laag loon. Wie in aanmerking komt, ontvangt vanaf eind 2022 een brief van de Vlaamse overheid. Voor de uitbetaling van deze jobbonus vraagt de overheid aan de rechthebbenden om een rekeningnummer te registreren in Mijn Burgerprofiel. Maar die digitale stap is niet voor iedereen evident.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!