Ga verder naar de inhoud

Minimale wekelijkse arbeidsduur en 3-urenregel niet meer van toepassing bij progressieve werkhervatting

15.12.2022

Een aanpassing aan het stelsel van de gedeeltelijke werkhervatting: de 1/3-norm en de 3-urenregel vallen weg bij progressieve tewerkstelling.

Minimale wekelijkse arbeidsduur van 1/3

De wekelijkse arbeidsduur van deeltijds tewerkgestelde werknemers mag in principe niet lager liggen dan 1/3 van de wekelijkse arbeidsduur van de voltijdse werknemers die in de onderneming tot dezelfde categorie behoren.

Bij KB heeft de regering nu beslist dat deze regeling niet meer geldt voor werknemers die het werk progressief hervatten met toelating van de adviserend arts in het kader van de ziekteverzekering voor werknemers.

De werknemer moet hier wel mee instemmen.

3-urenregel

In principe geldt voor alle werknemers en werkgevers die onderworpen zijn aan de bepalingen betreffende de arbeidsduur uit de arbeidswet van 16 maart 1971, dat de duur van elke werkperiode niet korter mag zijn dan 3 uren.

Ook hier is de regering via een KB van afgeweken in het kader van de progressieve werkhervatting: vanaf nu geldt deze regel niet meer in dit stelsel.

Ook hier moet de werknemer mee akkoord gaan.

Bron

  • KB van 23 september 2022 tot wijziging van het koninklijk besluit van 21 december 1992 betreffende de afwijkingen van de minimale wekelijkse arbeidsduur van de deeltijds tewerkgestelde werknemers vastgesteld bij artikel 11bis van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, BS 6 oktober 2022
  • KB van 18 september 2022 tot wijziging van het koninklijk besluit van 18 juni 1990 tot vaststelling van de afwijkingen van de minimumgrens van de duur van de prestaties der werknemers, BS 18 oktober 2022.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!