Ga verder naar de inhoud

Recht op klein verlet voor een communiefeest of lentefeest?

02.05.2022

De maand mei is traditioneel de periode van de communie- en lentefeesten. Goed om te weten in dat verband: een werknemer mag - met behoud van loon - afwezig zijn op de dag van de plechtige communie of het feest van de vrijzinnige jeugd van één van de kinderen.

Valt de dag van de plechtigheid of van het vrijzinnigheidsfeest samen met een zondag, een feestdag of een dag waarop jullie binnen de organisatie normaal gezien niet werken? Dan kan de werknemer van het werk afwezig blijven op de dag onmiddellijk vóór of onmiddellijk nà de gebeurtenis. Volgens de Minister van Werk is dit de gewoonlijke activiteitsdag die in de tijd het dichtst bij de dag van de ceremonie gelegen is.

Voorbeeld ter illustratie: dat betekent dat een werknemer, die van maandag tot vrijdag werkt in een klassieke vijfdagenweek, op maandag het recht heeft om van het werk afwezig te zijn naar aanleiding van de plechtige communie of het feest voor de vrijzinnige jeugd op zondag. Hij heeft dus niet het recht om op de vrijdag ervoor van het werk afwezig te zijn. De maandag ligt immers het dichtst bij de dag van de ceremonie.

Collectieve of individuele arbeidsovereenkomsten kunnen eventueel wel gunstiger regelingen bevatten.

Wat met deeltijdse arbeid?

De (in)activiteitsdagen waarvan sprake bekijk je altijd op organisatieniveau. Er wordt geen rekening gehouden met het arbeidsregime van de deeltijdse werknemer. Wanneer de plechtige communie of het feest van de vrijzinnige jeugd op een zondag plaatsvindt en in de organisatie van maandag tot vrijdag wordt gewerkt:

  • kan de deeltijdse werknemer die volle dagen werkt van dinsdag tot donderdag, geen klein verlet opnemen
  • kan de deeltijdse werknemer die halve dagen werkt van maandag tot vrijdag, één (halve) dag klein verlet opnemen op de daaropvolgende maandag.

De werknemer heeft voor de dag klein verlet recht op het loon in verhouding tot het aantal uren dat hij normaal gepresteerd zou hebben.

De deeltijdse werknemer met een variabel werkrooster kan een dag klein verlet opnemen als er prestaties op die dag gepland stonden. Is dit niet het geval? Dan heeft hij voor het klein verlet wel recht op een forfaitair loon dat overeenstemt met het loon dat de werknemer heeft ontvangen voor de vier weken die de dag klein verlet voorafgaan, gedeeld door het aantal dagen dat er in die periode in de organisatie werd gewerkt.

Voorwaarden

  • Wil je medewerker een dag klein verlet opnemen, dan moet hij je daarvan vooraf zo spoedig mogelijk verwittigen.
  • Je mag het recht op klein verlet niet verhinderen, maar je mag natuurlijk wel een bewijsstuk opvragen om de betaalde afwezigheid te staven. De school, de catechist of het organiserend comité van het feest van de vrijzinnige jeugd kunnen hiervoor een attest afleveren.


Anderen lazen ook dit:

Rechtspraak: Psychologische shock als reactie op aankondiging van ontslag een arbeidsongeval?

De arbeidsongevallenwet stelt dat een arbeidsongeval een plotse gebeurtenis veronderstelt die plaatsvindt tijdens en door de uitvoering van de arbeidsovereenkomst en die een letsel veroorzaakt. Maar wat is een plotse gebeurtenis?

Een arrest van het arbeidshof van Luik van 13 december 2022 bevestigt eerdere rechtspraak en een uitspraak van het Hof van Cassatie.
Om te spreken van een plotse gebeurtenis volstaat het dat er een element aanwezig is dat het letsel heeft veroorzaakt, ook als dat zich voordoet in het kader van de normale uitvoering van de arbeidsovereenkomst.

Klein verlet: Uitbreiding in geval van langdurige pleegzorg

Door een recente wijziging aan het Koninklijk Besluit van 28 augustus 1963 worden de familiebanden met pleegkinderen in het kader van langdurige pleegzorg gelijkgesteld voor alle gebeurtenissen die aanleiding geven tot klein verlet.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!