Ga verder naar de inhoud

Indexering bedragen SWT op 1 september 2021

10.09.2021

Door de overschrijding van de spilindex zijn op 1 september 2021 verschillende bedragen in het kader van SWT, het vroegere brugpensioen, geïndexeerd.

Hoe zit dat precies met die bedragen?

  • Het bedrag van de aanvullende vergoeding swt is minstens gelijk aan de helft van het verschil tussen het netto-referteloon en de werkloosheidsuitkering. Het bedrag wordt vastgesteld bij de start van het swt en wijzigt daarna alleen nog als gevolg van indexering of herwaardering.
  • Het bedrag van de aanvullende vergoeding is gebonden aan de spilindex van de consumptieprijzen, volgens dezelfde modaliteiten als van toepassing voor werkloosheidsuitkeringen. Indexeren de werkloosheidsuitkeringen, dan indexeert dus ook de aanvullende vergoeding.

De overschrijding van de spilindex in augustus 2021 heeft dan ook als gevolg dat voor een SWT gestart vóór 1 september 2021 de werkloosheidsuitkering en de aanvullende vergoeding die je betaalt met 2% indexeren. Bij een SWAV of pseudo-swt indexeert de aanvullende vergoeding alleen als de individuele of collectieve arbeidsovereenkomst dat uitdrukkelijk bepaalt.

SWT gestart vanaf 1 september 2021

Daarvoor bepaal je de aanvullende vergoeding door rekening te houden met de volgende geïndexeerde grensbedragen:

  • maximum 4.263,13 euro voor het bruto maandloon in de berekening van het netto referentieloon
  • maximum 2.388,10 euro voor het bruto maandloon in de berekening van de werkloosheidsuitkering. De maximale werkloosheidsuitkering bedraagt dan 55,11 euro per dag of 1.432,86 euro per maand.

Alle SWT’s en SWAV’s

Voor al deze gevallen, ongeacht hun startdatum, (her)bereken je de werknemersinhouding van 6,5% op het totale swt-inkomen (werkloosheidsuitkering + aanvullende vergoeding). De nieuwe grensbedragen waaronder het swt-inkomen niet mag dalen door deze inhouding zijn sinds 1 september 2021 de volgende:

  • 1.532,53 euro per maand voor bruggepensioneerden zonder gezinslast
  • 1.845,95 euro per maand voor bruggepensioneerden met gezinslast

Anderen lazen ook dit:

Geen bedrijfsvoorheffing voor jonge werknemers bij aanwerving in laatste kwartaal

Neem je in het laatste kwartaal van het jaar een jonge werknemer in dienst? Dan kan die werknemer vrijstelling van bedrijfsvoorheffing krijgen.

Corona: welke impact op pensioenrechten?

Gepensioneerden die door corona tijdelijk werkloos waren of een vervangingsinkomen/financiële compensatie ontvingen, hoeven niet te vrezen voor hun pensioen. De regering heeft de maatregelen tot behoud van de pensioenrechten tijdens de coronacrisis verlengd tot 30 juni. Tijdens de crisisperiode zullen deze uitkeringen en vergoedingen geen invloed hebben op de uitbetaling van de pensioenen.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!