Ga verder naar de inhoud

Impact van de Coronamaatregelen op de werking van de ondernemingsraad en het comité

29.09.2020

Is er binnen jouw organisatie een ondernemingsraad of een comité geïnstalleerd? Dan moeten die volgens de regelgeving op maandelijkse basis vergaderen. In principe gebeurt dit lijfelijk en in de lokalen van de organisatie, tenzij in het huishoudelijk reglement van de ondernemingsraad of het comité iets anders vastgelegd werd.

Ook tijdens deze pandemie moet je de overlegorganen blijven betrekken in de materies waarvoor ze bevoegd zijn. De regering legt ons in het kader van de bestrijding van het Coronavirus echter een aantal dwingende maatregelen op die de normale werking van de ondernemingsraad en het comité bemoeilijken.

Daarom kunnen de overlegorganen tijdens de duur van de Coronamaatregelen vergaderen, rekening houdend met de regels van “social distancing” of door gebruik te maken van Skype, videoconferenties, … of elke andere oplossing die door beide partijen van de ondernemingsraad of het comité wordt goedgekeurd volgens de modaliteiten voorzien in het huishoudelijk reglement.

Meer informatie over de werking en bevoegdheden van de ondernemingsraad en het comité vind je in onze syllabus.

Vragen hierover?

Bel of mail ons gerust: 02/503.18.11 of helpdesk@sociare.be

Meer weten over Corona en de sociale verkiezingen 2020?

Anderen lazen ook dit:

Corona: compensatie vakantiegeld voor tijdelijke werkloosheid - UPDATE: bedragen gekend!

De RSZ gaat de extra kosten compenseren die werkgevers moeten maken voor het vakantiegeld van bedienden die vorig jaar tijdelijk werkloos waren door corona. De bedragen daarvoor zijn nu bekend, je sociaal secretariaat verrekent dit normaal gezien automatisch.

Telethuiswerk: hoe organiseer ik het praktisch in coronatijden?

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het telethuiswerk de regel bij alle ondernemingen, verenigingen en diensten voor alle personeelsleden wiens functie zich ertoe leent, in de mate dat de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten en de dienstverlening dit toelaat. Je maakt hier best praktische afspraken over met je werknemers, afgestemd op de huidige situatie. Lees meer in deze update.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!