Ga verder naar de inhoud

Impact van de Coronamaatregelen op de werking van de ondernemingsraad en het comité

29.09.2020

Is er binnen jouw organisatie een ondernemingsraad of een comité geïnstalleerd? Dan moeten die volgens de regelgeving op maandelijkse basis vergaderen. In principe gebeurt dit lijfelijk en in de lokalen van de organisatie, tenzij in het huishoudelijk reglement van de ondernemingsraad of het comité iets anders vastgelegd werd.

Ook tijdens deze pandemie moet je de overlegorganen blijven betrekken in de materies waarvoor ze bevoegd zijn. De regering legt ons in het kader van de bestrijding van het Coronavirus echter een aantal dwingende maatregelen op die de normale werking van de ondernemingsraad en het comité bemoeilijken.

Daarom kunnen de overlegorganen tijdens de duur van de Coronamaatregelen vergaderen, rekening houdend met de regels van “social distancing” of door gebruik te maken van Skype, videoconferenties, … of elke andere oplossing die door beide partijen van de ondernemingsraad of het comité wordt goedgekeurd volgens de modaliteiten voorzien in het huishoudelijk reglement.

Meer informatie over de werking en bevoegdheden van de ondernemingsraad en het comité vind je in onze syllabus.

Vragen hierover?

Bel of mail ons gerust: 02/503.18.11 of helpdesk@sociare.be

Meer weten over Corona en de sociale verkiezingen 2020?

Wet uitstel Sociale verkiezingen 2020 gepubliceerd

De ingevoerde maatregelen voor de bestrijding van het coronavirus zorgen in veel organisaties voor problemen bij de organisatie van de sociale verkiezingen. Een schorsing van de procedure dringt zich op.

Anderen lazen ook dit:

Corona: akkoord sociale partners over omkadering alternatieve wijzen van stemming

De sociale verkiezingen zullen plaatsvinden van 16 tot en met 29 november 2020 binnen de bijzondere Corona-context. Het is dan ook van belang dat er in de meest veilige omstandigheden kan worden gestemd.

Model (huishoudelijk) reglement ondernemingsraad, cpbw en vakbondsafvaardiging

Maak goede afspraken voor een vlotte samenwerking met de vakbondsafvaardiging, het comité en de ondernemingsraad met deze modelreglementen.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!