Ga verder naar de inhoud

Een geschenk geven aan je werknemer tijdens de eindejaarsperiode: wat kan er (niet)?

23.11.2020

Nu de eindejaarsfeesten voor de deur staan, wil je misschien je werknemers een extraatje geven, in de vorm van een geschenk (in geld of in natura) of een geschenkencheque. In dit artikel vertellen we je kort waar je rekening mee moet houden.

De voorwaarden op een rij

  • Voor bepaalde gelegenheden - Sinterklaas, Kerstmis of Nieuwjaar - geldt er een vrijstelling. Daarbij mag je het maximumbedrag van 40 euro per werknemer en een aanvullend bedrag van maximaal 40 euro per kind ten laste van de werknemer kind niet overschrijden.
  • Let wel: als de waarde van een geschenk de grenzen overschrijdt, dan wordt het beschouwd als loon en zijn fiscale en sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd op de totale waarde.
  • Geef je geschenkencheques? Vergeet ze dan niet te vermelden op de individuele rekening van de werknemer.

Om ook hier geen fiscale en sociale zekerheidsbijdragen te moeten betalen, geldt voor een geschenkencheque bovendien dat:

  • ze enkel mogen worden ingeruild bij ondernemingen die daarover vooraf een akkoord hebben gesloten met de uitgevers van die cheques
  • ze een beperkte looptijd moeten hebben (maximum 1 jaar)
  • ze niet geheel of gedeeltelijk in cash mogen worden uitbetaald aan de werknemer.

Anderen lazen ook dit:

Consumptiecheque: een nieuw loonvoordeel

De regering heeft een solidaire relancemaatregel genomen die het mogelijk maakt voor werkgevers om (elektronische) consumptiecheques te geven aan hun werknemers die daarmee zwaar getroffen sectoren, zoals de horeca en de cultuursector, kunnen ondersteunen.

De cheques zijn volledig vrijgesteld van belastingen en socialezekerheidsbijdragen en moeten niet aangerekend worden op de loonnorm voor de periode 2019-2020.

Corona: cheques blijven minstens 6 maanden langer geldig

Maaltijdcheques, ecocheques, geschenkcheques en sport/cultuurcheques zullen minstens 6 maanden langer geldig blijven. Door de coronacrisis hebben heel wat werknemers immers nog niet de kans gehad om die cheques te besteden.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!