Ga verder naar de inhoud

Coronapremie: uiterste toekenningsdatum uitgesteld tot 31 maart 2022

15.12.2021

De ministerraad van 3 december keurde een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de uiterste toekenningsdatum uitstelt tot 31 maart 2022. Het moment van beslissing tot toekenning moet gebeuren uiterlijk op 31 december 2021.

De bijkomende termijn is er gekomen omdat de onderhandelingen in bepaalde sectoren vertraging hebben opgelopen en de cao’s betreffende de coronapremie laattijdig zijn gesloten. De initieel voorziene deadline van 31 december 2021 voor de toekenning van de premie wordt bijgevolg problematisch voor de tijdige verwerking op administratief vlak van de verschillende toekennings- en berekeningsregels die in deze collectieve arbeidsovereenkomsten zijn bepaald.

Om die reden heeft de ministerraad een ontwerp van kb goedgekeurd dat voorziet dat de effectieve toekenning van de premie kan plaatsvinden tot 31 maart 2022, in plaats van 31 december 2021. Het ontwerp wordt ter advies voorgelegd aan de Raad van State.

Let wel: De beslissing om de premie toe te kennen, bij cao of bij individuele overeenkomst, moet nog altijd tussen 1 augustus 2021 en 31 december 2021 worden genomen. Dat wil zeggen dat die overeenkomsten voor 31 december moeten afgesloten zijn.

Belangrijk om weten: in de socioculturele sector is er geen cao betreffende de toekenning van een coronapremie gesloten.

Meer informatie over de toekenning van een coronapremie lees je in ons nieuwsbericht 'Coronapremie' in de vorm van een consumptiecheque.

Bron: Aanpassing van het regelgevend kader van de coronapremie, Ministerraad van 3 december 2021.

Anderen lazen ook dit:

Tijdelijke werkloosheid 2022 wegens de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en de overstromingen wordt gelijkgesteld voor vakantie 2023

De beslissing van de federale regering om de periodes van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, onder meer omwille van corona, in de eerste helft van 2022 gelijk te stellen voor het recht op vakantie in 2023 werd al bekrachtigd in het Koninklijk Besluit van 24 mei 2023.

De programmawet van 4 juli 2023 regelt de compensatie van de kost voor de werkgevers ten gevolge van deze gelijkstelling.

Generieke gids niet langer van kracht

2 maanden na het opheffen van de epidemische noodsituatie, op 11 mei 2022, eindigde voor de werkgevers de verplichting om de maatregelen van de Generieke Gids "Veilig Werken tijdens een epidemie of een pandemie” en aanvullende sectorgidsen toe te passen.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +900 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!