Ga verder naar de inhoud

Corona: Nieuwe versoepelingen vanaf 1 oktober 2021

01.10.2021

Vanaf 1 september werden reeds heel wat maatregelen in de strijd tegen het coronavirus teruggeschroefd. Zo wordt in Vlaanderen en Wallonië telewerk niet langer aanbevolen, mogen we onbeperkt bezoek ontvangen thuis en kan er meer publiek naar evenementen en voorstellingen.

Vanaf 1 oktober kondigen zich alweer versoepelingen aan: we mogen weer gaan dansen en zullen op vele plaatsen vrijer kunnen ademen zonder mondmasker.

Voor Brussel is het nog even wachten. Daar blijven de meeste maatregelen van voor 1 september voorlopig verder van kracht.

Wat verandert er op 1 oktober?

Geen mondmaskers meer?

Vanaf 1 oktober is het dragen van een mondmasker voor personen ouder dan 12 jaar enkel nog verplicht in:

  • de binnenruimtes van het openbaar vervoer, de stations en luchthavens;
  • de zorginstellingen;
  • het personeel en de klanten bij de medische en niet-medische contactberoepen;
  • bij evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen met meer dan 500 personen binnen.

Deze verplichtingen vormen een federale sokkel die geldt voor het hele land. Regionale overheden voorzien strengere verplichtingen indien de epidemiologische situatie dit vereist. Dit is voorlopig nog de situatie in Brussel.

Café's en nachtleven

Dansen in café's mag weer. En discotheken, dancings en nachtclubs mogen opnieuw open op voorwaarde dat het Covid Safe Ticket gebruikt wordt en de luchtkwaliteit en ventilatie verzekerd zijn.

Evenementen

Organisatoren van indoor evenementen met 500 of meer toeschouwers en van outdoor evenementen met 750 of meer toeschouwers, kunnen gebruik maken van het Covid Safe Ticket. In dat geval vallen de verplichtingen inzake CIRM/CERM weg.

Covid Safe Ticket

Het Covid Safe Ticket is een bewijs van volledige vaccinatie, van een recente negatieve PCR-test of van een herstelcertificaat. In steden of gemeenten waar men geconfronteerd wordt met een aanzienlijke verslechtering van de epidemiologische situatie kan het een geschikt alternatief zijn voor beperkende maatregelen of sluitingen van publiek toegankelijke plaatsen. De deelstaten moeten via een decreet of ordonnantie een reglementaire basis voorzien om het gebruik van het Covid Safe Ticket vast te leggen.

Reizen

De controles werden verscherpt. Alle reizigers die België binnenkomen worden gecontroleerd op het invullen van het Passenger Locator Form (PLF).

Telewerk niet langer aanbevolen

We kunnen dus weer met z'n allen naar kantoor.
Tenzij dat kantoor gelegen is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest want zolang de vaccinatiegraad daar niet omhoog gaat blijft telewerk er nog sterk aanbevolen.

Het Overlegcomité nodigt de bedrijven wel uit om telewerk structureel te verankeren. Wil je weten hoe dat moet? Hier vind je alle info.

Goed om weten: De Nationale Arbeidsraad (NAR) sloot op 26 januari 2021 cao nr. 149 af, en die gaat over aanbevolen of verplicht telewerk door de coronacrisis. Aangezien telewerk nog sterk wordt aanbevolen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, is deze cao nog van toepassing voor de werkgevers die werknemers tewerkstellen in Brussel. Meer informatie lees je in ons nieuwsbericht 'Corona: nieuwe cao regelt telewerk voor 2021'.

Passende preventiemaatregelen

Voor de medewerkers die terugkeren naar de werkplek moet de werkgever wel nog alle passende preventiemaatregelen in acht nemen. Deze passende preventiemaatregelen zijn veiligheids- en gezondheidsvoorschriften van materiële, technische en/of organisatorische aard zoals bepaald in de Generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan, aangevuld met richtlijnen op sectoraal en/of ondernemingsniveau, en/of andere passende maatregelen die minstens een gelijkwaardig niveau van bescherming bieden.

Verschillende (deel)sectoren werkten plannen en protocollen uit. Een overzicht vind je in ons artikel Corona: Veilig aan het werk met (deel)sectorprotocollen.

Op dit ogenblik is versie 7 van de generieke gids van kracht. De aanpassingen ten aanzien van de vorige versie hebben voornamelijk betrekking op het feit dat het in principe (met uitzondering van welbepaalde situaties) niet langer verplicht is om vanaf 1 oktober 2021 een mondmasker te dragen, en op de maatregelen inzake lunch- en rustpauzes. Wel blijft het sterk aanbevolen om een mondmasker te dragen wanneer het onmogelijk is om de regels van social distancing (1,5 meter afstand) na te leven.
Ook het ventileren van de werkplek blijft een belangrijke maatregel in de strijd tegen het virus.

Het overlegcomité benadrukt dat vaccinatie de enige structurele uitweg is uit de pandemie. De vaccins zijn werkzaam en veilig. We ondersteunen de oproep van de regering: bescherm het leven van jou en je naasten door je te laten vaccineren en je medewerkers te motiveren om dit ook te doen. Op de website laatjevaccineren.be vind je alle informatie en tips die je kunnen helpen om je medewerkers te sensibiliseren.
Werknemers hebben recht op klein verlet wanneer ze zich aanbieden voor een vaccin. Lees hier de info over het vaccinatieverlof.

De preventiemaatregelen worden uitgewerkt op het niveau van de organisatie en genomen in overleg met de werknemersvertegenwoordiging of, als er die er niet is, in overleg met de betrokken werknemers, en met de diensten voor preventie en bescherming op het werk.

In de strijd tegen de coronapandemie kreeg de preventieadviseur-arbeidsarts bijkomende taken. Wat dat betekent voor de samenwerking met je bedrijfsarts lees je hier.

Als werkgever informeer je de werknemers en eventuele derden tijdig over de geldende preventiemaatregelen.

Heb je vragen over snel- en zelftesten? Lees dan ons nieuwsbericht Hoe kan je sneltesten inzetten in je organisatie en het bericht van Mensura.

Activiteiten met publiek

Evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen

mogen worden georganiseerd voor een publiek van maximum 3000 personen binnen en maximum 5000 personen buiten:

 • vanaf 1 september:
  • tot 200 personen binnen of 400 personen buiten: zonder beperkingen
  • meer dan 200 personen binnen of 400 personen buiten: coronaproof (met afstandsregels en mondsmaskers) óf met COVID Safe Ticket


 • vanaf 1 oktober:
  • tot 500 personen binnen of 750 personen buiten: zonder beperkingen
  • meer dan 500 personen binnen of 750 personen buiten:
   • coronaproof (met afstandsregels en mondsmaskers) óf met COVID Safe Ticket
   • verplichtingen inzake CIRM/CERM vallen weg
   • toelating lokale overheid is vereist


Massa-evenementen en proef- en pilootprojecten

mogen tot 75.000 bezoekers ontvangen mits voorafgaandelijke toestemming van de lokale overheid.

En verder

Jeugd en verenigingsleven

In het breed Zomerplan dat het Overlegcomité lanceerde op 11 mei werd reeds aangekondigd dat alle jeugdactiviteiten en -kampen en het verenigingsleven vanaf 1 september mogen doorgaan zonder beperkingen, net zoals erediensten, feesten en recepties alsook niet-professionele brocante- en rommelmarkten.

Anderen lazen ook dit:

Corona: Verplichte inschrijving als werkzoekende uitgesteld

In principe moet een werknemer die tijdelijk werkloos wordt door overmacht wegens het coronavirus, zich na de eerste 3 maanden van werkloosheid als werkzoekende inschrijven.

De RVA besliste om deze periode van 3 maanden in het kader van corona pas te laten ingaan vanaf 1 oktober 2021. Een inschrijving vóór 1 januari 2022 is dus niet nodig.

Corona: FAQ vaccinatie en privacy van de werknemers

De vaccinatiegraad in Vlaanderen is intussen hoog genoeg om iedereen terug te laten keren naar de werkvloer.

Om grote evenementen veilig te laten doorgaan mag je nu ook vragen naar het Covid-certificaat van de deelnemers, het zogenaamde "Covid safe ticket".

Maar hoe zit het nu met de werknemers? In dit artikel lees je de antwoorden op enkele veel gestelde vragen met betrekking tot vaccinatie en werknemers.

Intussen is het voor organisaties vanaf 50 werknemers ook mogelijk om de vaccinatiegraad in de organisatie op de vragen. En is er in Vlaanderen een kader uitgewerkt om vaccinaties op de werkvloer mogelijk te maken onder bepaalde voorwaarden. We lichten deze maatregelen hier ook kort toe.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!