Ga verder naar de inhoud

Corona: Wat besliste de Nationale veiligheidsraad op 23 september?

24.09.2020

Op woensdag 23 september kwam de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. De basisregels zoals handen wassen, afstand houden, nauwe contacten beperken en activiteiten liefst buiten doen, blijven behouden. Mondmaskers zijn verplicht in gesloten ruimtes en op drukke plaatsen, waar de veilige afstand niet kan worden bewaard.

En de quarantaine dan?

Vanaf 1 oktober wordt de quarantaineperiode beperkt tot 7 dagen. Dit geldt zowel voor wie symptomen heeft als voor wie een hoogrisico-contact heeft gehad of terugkeert uit een rode zone.

Ter herinnering: een medewerker die in quarantaine moet kan een medisch getuigschrift quarantaine vragen aan zijn arts.

Op komst: een corona-barometer

De komende weken wordt er gewerkt aan een ‘barometer’ om de evolutie van de corona-epidemie op te volgen, en daaraan telkens aangepaste maatregelen te koppelen.

Relevant voor onze sector

Voor de sector blijft gelden dat:

  • Evenementen, voorstellingen en wedstrijden enkel mogen plaatsvinden op voorwaarde dat de veiligheidsvoorschriften en –protocollen strikt worden nageleefd. Mondmaskers zijn verplicht. Bij activiteiten binnen zijn maximum 200 personen toegelaten, in de buitenlucht 400. Dat geldt ook voor sportwedstrijden en voor gebedshuizen.
  • Onder bepaalde voorwaarden kan van deze limieten worden afgeweken. Daarvoor is er toestemming nodig van de lokale overheden.
  • Alle protocollen voor cultuur, sport en onderwijs blijven van kracht. De betrokken ministers zullen samen met de sectoren de regels aanpassen voor de toekomst.


We volgen de maatregelen op de voet op en actualiseren regelmatig onze nieuwsberichten. Alle informatie over de Corona-maatregelen vind je op onze website in de kennisbank onder het thema 'Coronavirus'.

Anderen lazen ook dit:

Corona: zwaar getroffen organisaties krijgen werkgeversbijdragen 3de kwartaal teruggestort

Goed nieuws voor werkgevers die financieel zwaar getroffen zijn door de coronacrisis: de RSZ gaat ervoor zorgen dat zij de netto betaalde rsz-werkgeversbijdragen van het derde kwartaal van 2020 terugbetaald krijgen. De premie geldt ook voor een aantal socioculturele organisaties die onder paritair comité 329 vallen.

Corona: mijn werknemer moet in quarantaine, wat nu?

Hoe je als werkgever moet omgaan met een quarantainemaatregel die jouw medewerker opgelegd krijgt, verschilt naargelang die het gevolg is van een hoog-risicocontact, een positief testresultaat of omdat de school, crèche of instelling van de kinderen sluit. In dit artikel doen we verschillende scenario's uit de doeken.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!