Ga verder naar de inhoud

Corona: nieuwe maatregelen vanaf 19 oktober

20.10.2020

Op vrijdag 16 oktober heeft het Overlegcomité beslist over een nieuwe reeks coronamaatregelen. De basisregels zoals regelmatig handen wassen, afstand houden, en activiteiten liefst buiten doen, blijven behouden. Mondmaskers zijn verplicht in gesloten ruimtes en op drukke plaatsen, waar de veilige afstand niet kan worden bewaard.

Minder sociale contacten en nachtklok

  • Het aantal nauwe contacten wordt teruggeschroefd tot maximaal 1 persoon
  • Samenkomen met anderen wordt beperkt tot 4 personen per twee weken
  • Er geldt een uitgaansverbod tussen 24u en 5u
  • Essentiële verplaatsingen, zoals een verplaatsing van- en naar het werk, kunnen nog wel

We gaan weer telewerken

Telethuiswerk is de regel voor alle werknemers wiens functie zich ertoe leent, in de mate dat de continuïteit van de activiteiten en de dienstverlening dit toelaat. Je mag wel terugkeermomenten organiseren met respect voor alle sanitaire voorschriften.

Voor functies waarvoor telewerk niet mogelijk is, moeten de nodige maatregelen zoals 1,5 meter afstand en handhygiëne toegepast worden. De mogelijke passende maatregelen vind je hier.

Relevant voor onze sector

  • Alle protocollen voor cultuur, sport en onderwijs worden op 23 oktober herbekeken. Tot dan blijven ze van kracht en blijven de regels voor het maximum aantal toegelaten personen: 200 voor activiteiten binnen, 400 in de buitenlucht. Afwijkingen toegestaan door de lokale overheden blijven gelden.
  • Voor activiteiten waar geen protocollen voor bestaan wordt de aanwezigheid beperkt tot maximaal 40 mensen, deze maatregel gaat onmiddellijk in
  • Het aanbieden en ter plaatse nuttigen van drank en voeding is verboden. Dit geldt ook voor kantines van sportclubs.
  • Niet-professionele sportieve wedstrijden mogen enkel worden bijgewoond door leden van het huishouden van de deelnemers.

We volgen de maatregelen op de voet op en actualiseren regelmatig onze nieuwsberichten. Alle informatie over de corona-maatregelen vind je door in de kennisbank te filteren op het thema “coronavirus”

Anderen lazen ook dit:

Corona: mijn werknemer moet in quarantaine, wat nu?

Hoe je als werkgever moet omgaan met een quarantainemaatregel die jouw medewerker opgelegd krijgt, verschilt naargelang die het gevolg is van een hoog-risicocontact, een positief testresultaat of omdat de school, crèche of instelling van de kinderen sluit. In dit artikel doen we verschillende scenario's uit de doeken.

Corona: zwaar getroffen organisaties krijgen werkgeversbijdragen 3de kwartaal teruggestort

Goed nieuws voor werkgevers die financieel zwaar getroffen zijn door de coronacrisis: de RSZ gaat ervoor zorgen dat zij de netto betaalde rsz-werkgeversbijdragen van het derde kwartaal van 2020 terugbetaald krijgen. De premie geldt ook voor een aantal socioculturele organisaties die onder paritair comité 329 vallen.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!