Ga verder naar de inhoud

Sectorale cao afgesloten voor het verlagen van de leeftijdsgrens voor landingsbanen met uitkering

08.10.2020

De sociale partners sloten op 2 juli een sectorale cao voor het verlagen van de leeftijdgrens om in aanmerking te komen voor een landingsbaan met uitkeringen.

  • In principe kan een werknemer slechts een uitkering krijgen bij het instappen in een landingsbaan vanaf 60 jaar.
  • Het interprofessioneeel akkoord van 2019-2020 voorziet hierop een uitzondering door het sluiten van een kadercao in de NAR als binnen de sector ook een sectorale cao wordt afgesloten
  • Wanneer iemand: gedurende een bepaalde periode een zwaar beroep heeft uitgeoefend of al een lange loopbaan achter de rug heeft, kan een werknemer in een halftijdse landingsbaan stappen vanaf 57 jaar en in een 1/5e landingsbaan vanaf 55 jaar op basis van de sectorale cao.

Anderen lazen ook dit:

Landingsbanen in PC 329

Een tijdskrediet type landingsbaan is een vorm van loopbaanonderbreking waarbij een werknemer vanaf een bepaalde leeftijd het vliegtuig van z'n carrière rustig richting pensioen-terminal kan manoeuvreren. In principe kan een werknemer vanaf de leeftijd van 60 jaar dan 4/5e of halftijds gaan werken, waarbij voor de gewerkte uren loon wordt betaald en voor de uren in landingsbaan een uitkering wordt betaald door de RVA.

Kan dat ook voor werknemers jonger dan 60? Welke voorwaarden gelden? Je leest alles over landingsbanen in PC 329 hieronder.

Syllabus tijdskrediet en thematische verloven

Wil je alles weten over landingsbanen, voorwaarden om tijdskrediet op te nemen, ouderschapsverlof, palliatief verlof, verlof om medische bijstand of mantelzorg? Zoek niet langer: in onze syllabus lees je er alles over.

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!