Ga verder naar de inhoud

Aanwervingspremie voor invalide werknemers in progressieve werkhervatting

26.01.2023

In de programmawet van 26 december 2022 is een nieuwe tewerkstellingsmaatregel voorzien. Het gaat om een werkhervattingspremie van 1.000 euro voor werkgevers die invalide werknemers aanwerven in het kader van progressieve werkhervatting. Deze maatregel treedt in werking op 1 april 2023. De exacte voorwaarden moeten nog vastgelegd worden in een koninklijk besluit. De wet voorziet dat de maatregel voor 1 april 2025 wordt geëvalueerd.

Wat weten we al?

De premie wordt toegekend als je een werknemer in invaliditeit aanwerft in het kader van een door de adviserend arts van het ziekenfonds toegelaten werkhervatting. Invalide wil zeggen dat de werknemer langer dan 1 jaar arbeidsongeschikt is.

Met deze maatregel wil de overheid de aanwerving van langdurig arbeidsongeschikte werknemers stimuleren. Deze zijn bijzonder kwetsbaar op de arbeidsmarkt.

Deze maatregel treedt in werking op 1 april 2023. Ze zal erna voor 1 april 2025, worden geëvalueerd om te zien of ze ook na die datum nog moet worden toegekend.

In principe zullen de ziekenfondsen de premie uitkeren. Het RIZIV betaalt hen terug.

Wat is hervatting in het kader van progressieve werkhervatting?

Een werknemer die arbeidsongeschikt is, heeft de mogelijkheid om, als de werkgever hiermee instemt het werk aangepast te hervatten. Vaak gaat het om het deeltijds hervatten van werk. Als dit met instemming van de adviserend arts van het ziekenfonds gebeurt, blijft de werknemer gedurende de periode van hervatting van aangepast werk uitkeringen van hun ziekenfonds ontvangen voor het gedeelte dat deze nog niet terug aan het werk is.

Werkhervatting is ook mogelijk bij een andere werkgever dan de oorspronkelijke werkgever. Normaal gesproken zou deze situatie onder deze nieuwe maatregel zal vallen, maar de regering moet nog de precieze toekenningsvoorwaarden van deze premie bepalen.

Anderen lazen ook dit:

Overzicht van verschillende tewerkstellingsvormen in socio-culturele sector

Wil je een medewerker inschakelen in jouw organisatie, maar ben je er nog niet uit in welk statuut je dat best doet? In deze tabel vind je een handig overzicht van de verschillende statuten en hun belangrijkste kenmerken.

Jaaroverzicht tewerkstellingsmaatregelen: meedelen aan ondernemingsraad, vakbonden of personeel

Tussen 1 februari en 28 februari 2023 stuurt de RSZ je een overzicht van de tewerkstellingsmaatregelen die jouw organisatie toepaste in het 4de kwartaal 2021 tot het 3de kwartaal 2022. Belangrijk is dat je dat overzicht uiterlijk binnen een maand na ontvangst communiceert aan vakbond(en), ondernemingsraad of werknemers

Komaf maken met jouw kopzorgen rond het inzetten van personeel?

Doe net als +800 socioculturele collega-organisaties, en sluit je vandaag nog aan bij Sociare!