Ga verder naar de inhoud

YOUCA Action Day 2021: jongeren doen eerste socioculturele werkervaring op

29.10.2021

Ooit al gehoord van YOUCA Action Day? Misschien ken je het evenement van onze lidorganisatie YOUCA vzw wel onder de oude naam Zuiddag. Op die dag in oktober trekken meer dan 12000 Vlaamse en Brussels jongeren richting een bedrijf, een overheid of een organisatie. Hun loon van 55 euro gaat integraal naar een sterk jongerenproject van de ngo KIYO in Brazilië & de Filipijnen en naar enkele projecten in België. In totaal haalden de jongeren dit jaar bijna een half miljoen euro op.

Ook in de socioculturele sector gingen heel wat YOUCA-jongeren aan de slag. Wat ze daarvan vonden, vertellen ze in deze blog.

"Mijn studies gebruiken voor een sociaal project lijkt me top"

Sarah (16) uit Londerzeel ging eerder al op vrijwilligersreis met Bouworde & mocht op YOUCA Action Day aan de slag op het hoofdkantoor van de jeugdwerkorganisatie in Leuven.

YOUCA Action Day socioculturele sector Bouworde

"Bouworde organiseert vrijwilligersreizen over de hele wereld voor jongeren, zodat ze mensen kunnen helpen en hun blik op de wereld kunnen verruimen. Dat het een leuke organisatie is, wist ik al: ik ging eerder al met hen op reis, om vrijwilligerswerk te doen op een ecoboerderij. Ik was dan ook superblij dat ik hier mocht komen werken voor YOUCA Action Day."

"Samen met mijn collega-voor-één-dag Mathis mocht ik meteen aan de slag. We hielpen bij de inventaris, mochten onze mening geven over de Bouworde-website en zaten in de jury van een filmpjeswedstrijd. De dag is echt voorbij gevlogen. Op het kantoor hing een fijne sfeer, helemaal niet stijf of formeel."

"Ik twijfel momenteel nog of ik architectuur wil gaan studeren of toch voor een ingenieursrichting ga. Ik heb nogal een boon voor vrijwilligerswerk, dus als mijn studies later kan combineren met of kan gebruiken in een sociaal project ga ik dat zeker overwegen."

"Mijn allereerste keer ooit op een werkvloer"

Chloé (16) uit Dilbeek was voor één dag de sidekick van naamgenoot en stafmedewerker communicatie Chloé bij Sociare.

YOUCA Action Day socioculturele sector Sociare

“Ik kende YOUCA omdat mijn nichten al een keer meededen aan YOUCA Action Day. Ze vertelden er toen heel veel positieve dingen over. Ik zit in het 5de jaar Economie-Wiskunde op het Regina Caeli Lyceum in Dilbeek, en op 21 oktober mocht heel ons jaar meedoen aan YOUCA Action Day."

"Echt werkervaring heb ik nog niet. Ik zocht deze zomer voor de eerste keer een vakantiejob als student, maar heb toen niets gevonden. Het was dus meteen ook mijn allereerste dag op de werkvloer. 's Ochtends hebben enkele collega's van Sociare me warm onthaald en rondgeleid. Daarna mocht ik aan de slag met de social media en nam ik deel aan een online overleg. Ik ga dan wel naar een Nederlandstalige school, maar thuis spreken we Frans, en dat kwam goed van pas tijdens de namiddag. Toen heb ik een woordenlijst gemaakt met alledaagse Franse woorden en zinnen, voor de nieuwe onthaalmedewerker die binnenkort start bij Sociare."

"Het was mij op voorhand niet helemaal duidelijk wat Sociare precies doet, maar ik vond het wel fijn om een inkijk te krijgen in hoe ze daar werken. Ik heb ook een beter beeld gekregen van de taken van een communicatieverantwoordelijke. Dat was heel interessant voor mij, want ik overweeg om over 2 jaar Communicatiewetenschappen te gaan studeren."


"Brainstormen over ideeën voor nieuwe kampen"

Klaus (17) uit Gent deed al voor de tweede keer mee aan YOUCA Action Day en ging aan de slag bij Free-time vzw.

YOUCA Action Day socioculturele sector Freetime

"YOUCA Action Day is op de school waar ik zit intussen een vaste waarde: het was al de tweede keer dat ik meedeed. Dit jaar trok ik naar de Kammerstraat in Gent, waar Free-Time vzw zit. Zij organiseren kampen voor kinderen en jongeren. Dat is wel mijn dada: zelf ben ik monitor bij Kazou."

"We begonnen met iets heel tof: ik mocht mee brainstormen met het team over ideeën voor nieuwe kampen. Dat vond ik echt heel leuk om te doen. Na de lunch hadden de medewerkers nog wat kleine taken op de computer voor mij in petto. Voor ik het wist, was het 17u en tijd om naar huis te gaan."

"Ik zie mezelf later eerder een sociale richting kiezen, zoals leerkracht of pedagogie. En ja: de socioculturele sector spreekt mij zeker ook wel aan. Dus misschien tot binnen een jaar of 5? ☺"

"Vergaderen is leuker dan ik dacht"

Lena (15) uit Hoevenen hoorde voor het eerst over YOUCA Action Day van haar mama. Ze solliciteerde voor een job bij Bataljong, het netwerk dat jeugdambtenaren, schepenen van Jeugd en Jeugdraadvrijwilligers vervindt.

YOUCA Action Day socioculturele sector Bataljong

"Ik ken YOUCA echt nog niet lang: mijn mama vertelde er mij over, dus deed ik dit jaar voor de eerste keer mee. Ook van Bataljong had ik nog nooit gehoord, maar de vacature trok wel mijn aandacht: het leek me wel fijn om voor een organisatie aan de slag te gaan die voor & met jongeren werkt."

"Ik heb me echt geen seconde verveeld: ik mocht allerlei kleine, administratieve taken doen en ook een vergadering meevolgen. Dat laatste was trouwens minder saai dan ik op voorhand dacht."

"De laatste tijd krijg ik wel vaker dezelfde vraag: of ik al weet wat ik over 2 jaar ga studeren. Helemaal zeker ben ik nog niet, maar voorlopig is criminologie wel een kanshebber."

Zelf ook een job aanbieden op YOUCA Action Day in 2022?

Zet dan zeker al deze datum in je agenda: donderdag 20 oktober 2022.

Zelf een leuk verhaal of inspirerende case om te delen?

Daar maak je onze stafmedewerker communicatie & ledenrelaties altijd blij mee!