Ga verder naar de inhoud

Werken na Corona #2 : Circus Zonder Handen

12.06.2022

Corona stelde de afgelopen jaren de hele samenleving op de proef. We maken een stand van zaken op aan de hand van verhalen uit onze sector. Hoe hard heeft de pandemie gewogen bij onze leden? Hoe organiseer je je als iedereen in zijn kot moet blijven? Welke regels en afspraken heeft de coronacrisis voorgoed dooreen geschud? We vroegen het aan vijf socioculturele organisaties. Lees hieronder het verhaal van Circus Zonder Handen

Organisatie : Circus Zonder Handen

Deelsector: cultuurspreiding

Aantal werknemers: 15 betaalde werkkrachten en 50 freelance docenten

Waar: Sint-Jans-Molenbeek

Circus Zonder Handen is een sociale en inclusieve circusschool. Omdat de organisatie gelooft in het belang van zinvolle vrijetijdsbesteding voor iedereen, maakt de circusschool participatie aan het aanbod dat ze organiseert mogelijk voor iedereen. Hierdoor is Circus Zonder Handen in staat iedereen in Brussel met een eigen talent en achtergrond te verbinden en te laten groeien. Het doel is om het talent van de Brusselse jeugd te ontdekken, te verbinden en te ontwikkelen. Zo worden de kinderen en jongeren trotse Brusselaars die goed in hun vel zitten en zich als een vis in de superdiverse waters van Brussel voelen. Met circus als dynamisch, speels en daadkrachtig middel, krijgen kleuters, kinderen, jongeren en volwassenen meer zelfvertrouwen en ontdekken ze hun talenten.

Tricking low
Thibaut Princen, Zakelijk coördinator
Elkaar wat uitdagen, elkaar een beetje plagen en treiteren, dat is digitaal toch lastiger.

Thibaut Princen, Zakelijk coördinator

Hoe hebben jullie corona beleefd?

Thibaut Princen: “We keken naar die eerste lockdown met een diepe verbazing. Bij de eerste vlaag was duidelijk wat moest gebeuren: alle boeken toe, al onze activiteiten stoppen. We hebben 15 mensen op de payroll, maar daarvan zijn er maar 2 die voltijds werken. Technische werkloosheid toepassen voor mensen met een contract van 30 of 50 procent, dat is niet vanzelfsprekend. Gelukkig was er de mogelijkheid om bij te passen. We hebben dat kunnen doen, zodat er geen direct loonverlies was.”

“Tijdens de lockdown hebben we ons bereik bij kinderen en jongeren levend gehouden via digitale lessen. We begonnen filmpjes te posten op YouTube of te verspreiden via Instagram. Maar we zijn een sociaal inclusieve circusschool, heel wat van onze deelnemers leven in precaire situaties. Die bereik je niet gemakkelijk digitaal. Nogal wat kinderen of jongeren mochten gewoon niet naar buiten, vanuit een grote angst voor corona. Ook niet in de periode dat wandelen al mocht. Sommige groepen zijn heel lang opgesloten gebleven. We zijn dan van deur tot deur gegaan om die doelgroep te blijven bereiken.”

“De zomer van 2020 was een heel drukke zomer. Er waren allerhande maatregelen die het mogelijk wilden maken om opnieuw aan de slag te gaan in de openbare ruimte met kinderen en jongeren. We zijn daarop gesprongen, we hebben nog nooit zo een drukke zomer gehad als toen.”

“We hebben een heel vindingrijk team. Mochten we alleen maar buiten werken? Dan gingen we buiten trainen. Mochten alleen kinderen komen, en de jongeren niet? Dan pasten we ons aan. Al is al dat schakelen niet in de koude kleren gekropen.”

Wat waren de moeilijkste momenten? En hoe staan jullie er nu voor: back to business, of nog niet helemaal?

“Als je geen face-to-face werk kan doen, als je je groepen niet ziet, dan verlies je het contact. Zeker met doelgroepen die moeilijk te bereiken zijn, omwille van taalbarrières of culturele barrières. Er is bij onze groepen ook een scharniermoment bij jonge pubers, de pakweg 12 tot 15-jaringen. Die moet je blijven betrekken, actief bijhouden, zodat ze betrokken blijven en verder kunnen doorgroeien. Daar is wel een inhaalbeweging nodig.”

“We hadden ons deel van de burn-outs al gehad net voor corona, en het voortdurende schakelen tijdens corona was pittig. Ook de drukke zomer heeft sommige mensen wat te diep in het rood geduwd. We wilden vooral terug naar onze gewone werking, naar onze events en festivals. Op dit moment kunnen we opnieuw doen wat we voordien konden. We kunnen opnieuw met onze corebusiness bezig zijn. Dat geeft vooral veel positieve energie.”

Trapeze en Doek BIL9577 low

Is de werkorganisatie veranderd door corona? Zijn er nieuwe regelingen rond thuiswerk? Of andere evoluties?

“Zoom is stevig ingeburgerd. Met nadelen, maar ook met veel voordelen. We hadden voor corona al een heel flexibele regeling en veel vertrouwen in onze werknemers. Er kon al thuis gewerkt worden en alles gebeurde ook toen al in de cloud. Dat is voor ons geen grote verandering geweest. Ik zal zelf al eens wat vaker van thuis uit werken, maar uiteindelijk is alles wat wij doen zo gericht op mensen, op jongeren, dat we opnieuw naar het werk zijn gegaan van zodra dat kon. Het sociale, het contact is toch de belangrijkste drijfveer en bron van energie.”

“Mensen zijn zich veel bewuster van het feit dat ze ziek zijn. We zijn voorzichtiger geworden. Ben ik ziek? Kan ik iemand anders ziek maken? Preventief gaan mensen sneller thuis blijven. Dat verhindert hen dan niet om te werken of om op afstand deel te nemen aan vergaderingen.”

“Digitaal lesgeven is bij ons geen blijver. We hebben dat wel gedaan, voor bepaalde onderdelen, zoals lessenreeksen handenstand of jongleren. Maar er is maar een beperkt publiek dat daarvoor de concentratie en de focus kan houden. Voor ons is dat geen piste om op verder te gaan. We zijn een jongerenorganisatie, daar hoort het menselijke aspect bij. Wij werken face-to-face, met een kop koffie en een schouderklop. Elkaar wat kunnen uitdagen, elkaar een beetje plagen en treiteren, dat is digitaal toch lastiger.”

Waren er ook goede kanten aan de coronacrisis?

“We moesten in 2020 een beleidsplan schrijven voor de beleidsperiode tot 2025. Opeens konden we daar onze volledige focus op leggen, in plaats van dat tussen allerlei andere activiteiten door te moeten doen. We hebben ook op andere beleidspunten kunnen werken. Zo van die punten waar je van denkt, dat moeten we nog doen, maar dat komt er dan niet van.”

“We hebben meer oog voor draagkracht, we anticiperen door werknemers meer te coachen dan voor corona. Is er voldoende rust? Hoe gaat het met het energiepeil? Er is een groter bewustzijn voor het sociale en psychische welzijn. En we zijn ons nog bewuster van het belang van samen koffie te drinken om de dag te beginnen.”

Zelf een leuk verhaal of inspirerende case om te delen?

Daar maak je onze stafmedewerker communicatie & ledenrelaties altijd blij mee!