Ga verder naar de inhoud

Terug- en vooruitblik op 2020 door onze voorzitter en directeur

19.04.2021

Erwin en Veerle staan stil bij de realisaties van Sociare in 2020 en laten hun licht schijnen op de uitdagingen voor dit jaar en de verdere toekomst.

Beste socioculturele werkgever,
Beste sociaal ondernemer,

Wanneer je dit jaarverslag doorneemt, zijn de onderhandelingen voor een nieuw Vlaams Intersectoraal Akkoord rond. VIA6 is een feit.

“Eindelijk”, denken wij daar dan in stilte bij. Want in 2020 en ook nog tijdens het eerste kwartaal van 2021 spendeerden we heel wat van onze tijd aan digitale vergaderingen, in het gezelschap van de vakbondsvertegenwoordigers als sociale partners en de afgevaardigden van de Vlaamse regering. De motivatie om tot een ambitieus akkoord te komen was dan ook groot, aan alle kanten van de tafel.


Erwin veerle

En kijk: de uren, dagen én nachten die we doorbrachten in de virtuele vertrekken van Zoom, Teams en Google Hangouts zijn niet voor niets geweest. VIA6 is het grootste akkoord ooit: de budgetten die we onderhandelden zijn stevig. Met die centen kunnen we de koopkracht, digitalisering & professionalisering en de kwaliteit van onze social profit jobs een serieuze boost geven. En dat gaat nodig zijn, willen we als sector uit de krater klauteren die corona in onze samenleving heeft geslagen…

2021 zal ook de geschiedenisboeken ingaan als het jaar waarin LGU Academy en oprichtster Sihame El Kaouakibi in het oog van een mediastorm terecht kwamen na een hele reeks beschuldigingen van financieel wanbeheer en fraude. Ook collega-sociaal ondernemers deelden onrechtstreeks in de klappen. Want alle negatieve berichtgeving en opiniestukken brachten ook hen imagoschade toe. Door deze gemotiveerde, integere professionals weg te zetten als ‘subsidieslurpers’, gaat de publieke opinie wel voorbij aan één ding: dat sociale ondernemingen al jaren pionieren op vlak van goed bestuur.

We richten ons daarom tot de politici en beleidsmakers: gebruik deze zaak niet als excuus om aan steekvlampolitiek te doen. Een subsidiedatabank invoeren, zoals Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) voorstelt? Geen goed idee, vinden wij. Want hoe krijg je dit sluitend voor sociale ondernemingen die hun middelen van 3, 4 of misschien nog wel meer verschillende beleidsniveaus ontvangen? En bovendien: wat zeggen die getallen nu écht over hoe goed of hoe slecht een organisatie gerund wordt?

Veel zinvoller is het om na te gaan of ze voldoende kritisch zijn voor hun eigen werking:

  • Hoe is de interne controle georganiseerd? Zijn er voldoende checks and balances ingebouwd?
  • Werken ze samen met een externe auditor? Is er extern toezicht op de boeken?
  • Functioneert hun Algemene Vergadering als een onafhankelijk parlement, of is het eerder een jaarlijkse ceremonie?
  • Zetelen er wakkere bestuurders in hun Raad van Bestuur, of wordt die bevolkt door friends, family & fools?

De komende jaren is het aan ons, beste sociaal ondernemer. Binnenkort breekt het post-coronatijdperk aan, en gaan we een samenleving aantreffen die op heel wat vlakken beschadigd is. Om onze maatschappij én onze mensen er opnieuw bovenop te helpen, gaat wat wij doen meer dan ooit nodig zijn. Durf ruimte in te nemen op dat maatschappelijke podium en grijp elke kans die zich aandient om te tonen waar je mee bezig bent. We zijn met z’n allen veel te lang veel te bescheiden geweest…

Vanuit Sociare staan we achter je!

Erwin de Bruyn De bruyn– voorzitter

Veerle Huwé – directeur
© Copyright foto's:

Erwin De bruyn: Thomas De Boever

Veerle Huwé: Tom Bruelemans

Zelf een leuk verhaal of inspirerende case om te delen?

Daar maak je onze stafmedewerker communicatie & ledenrelaties altijd blij mee!