Ga verder naar de inhoud

Lidorganisatie in de kijker: ToekomstATELIERdelAvenir

10.05.2018

876 lidorganisaties (and counting), actief in 13 verschillende deelsectoren: het is voor hen dat we bij Sociare doen wat we doen.


In deze rubriek laten we je graag kennismaken met de ongelofelijke rijkdom van het socioculturele werkveld door een aantal van onze lidorganisaties zelf aan het woord te laten.

De personeelsploeg van TADA in 2018
  • Wie? ToekomstATELIERdelAvenir (TADA)
  • Wat? Weekendonderwijs voor maatschappelijk kwetsbare tieners
  • Waar? Anderlecht, Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node
  • Deelsector: Jeugd
  • Lid van Sociare sinds: 2017
  • Aantal werknemers: 27
Zaterdagschool organiseren voor maatschappelijk kwetsbare jongeren uit Molenbeek, Kuregem en Sint-Joost-ten-Node: dat is in een notendop waar de organisatie ToekomstATELIERdelAvenir zich mee bezig houdt. Via de praktijklessen en contacten met enthousiaste professionals wil TADA haar leerlingen aanmoedigen om nieuwsgierig én kritisch te durven zijn, om hun eigen talenten aan te boren én verder te ontwikkelen. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits is maar één van de vele fans van het informele Brusselse onderwijsnetwerk: zij gaf TADA begin 2018 een financieel duwtje in de rug met een subsidie van 50.000 euro.


Sofie Foets (oprichtster TADA): It takes a village to raise a child: het is een uitdrukking die we bij TADA tot ons motto gebombardeerd hebben. Onderzoek toont aan dat de ontplooiing van kinderen niet louter afhangt van factoren binnen het gezin of de school. Ook succeservaringen, een motiverend netwerk en toegankelijke voorbeeldfiguren dragen bij aan je groeiproces als mens. Met onze zaterdaglessen willen we jongeren tussen 10 en 14 jaar uit de Brusselse aandachtswijken net dat extra duwtje in de rug geven.”


Mosterd bij de Noorderburen

“Het concept van TADA is afkomstig uit Nederland. Ik kwam ermee in aanraking in 2011, toen ik als beleidsadviseur in het Europees parlement een conferentie rond informeel onderwijs bijwoonde. Ik woonde toen al in de hoofdstad en begon al snel te dromen over een Brusselse variant. En kijk, 5 jaar na de start bereiken we 640 jongeren en hun families en zijn we erin geslaagd om een team uit te bouwen van bijna 30 medewerkers.

“Dat was allemaal niet mogelijk geweest zonder de niet aflatende inzet van onze lesgevers. Of het nu journalisten, verpleegkundigen, rechters of slagers zijn, met hun gepassioneerde praktijklessen maken ze de leefwereld van onze TADA’ers elke zaterdag een beetje groter. En we blijven ambitieus: in september 2018 openen we onze vierde weekendschool, en tegen 2020 zouden we ons bereik graag verdubbelen. Om dat te verwezenlijken zijn we nu al op zoek naar nieuwe vrijwilligers én werknemers”


Join our club!

“Toetreden tot de Sociare-club deden we eind 2017, maar we hebben het ons nog niet beklaagd. Sinds onze aansluiting heeft onze HR-verantwoordelijke al intensief contact met jullie gehad over uiteenlopende onderwerpen, gaande van ons arbeidsreglement over vergoedingen voor woon-werkverkeer tot nieuwe arbeidscontracten.

Op jullie website vinden we bovendien al een schat aan informatie terug, die ons in staat stelt om gerichte vragen te stellen. Als afsluiter nog een tip voor al wie net als wij erg begaan is met de verwerking van persoonsgegevens: de gratis GDPR-tools die Scwitch aanbiedt zijn zeker het ontdekken waard”


Meer lezen, gastdocent worden of deel uitmaken van het TADA-team?

www.tada.brussels

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in het jaarmagazine 2018 van Sociare

Zelf een leuk verhaal of inspirerende case om te delen?

Daar maak je onze stafmedewerker communicatie & ledenrelaties altijd blij mee!