Ga verder naar de inhoud

Nieuwe collega: Merel Demey

07.12.2022

We waren nog niet helemaal klaar met onze reeks nieuwe gezichten bij Sociare. Maak kennis met nieuwe-collega-op-korte-tijd-nummer-drie: consulent Merel Demey. Alweer een parel aan de Sociare-kroon, want Merel brengt heel wat kennis en ervaring mee. Ze pleitte in haar vorige job dossiers voor de arbeidsrechtbank. Met Merel aan boord kan ons consulententeam opnieuw op volle kracht doorstomen. Welkom Merel!

Dag Merel, fijn dat je erbij komt. Wil je ons wat meer over jezelf vertellen? Waar woon je? Wat studeerde je?

“Ik ben Merel Demey, ik woon in Zwijnaarde met mijn vriend, mijn dochtertje van 15 maanden en 2 poezen. Ik studeerde eerst rechten aan de universiteit van Gent en daarna studeerde ik nog een jaar verder aan de VUB in het sociaal recht.”

Merel Demey

Wat deed je hiervoor?

“Ik begon als afgestudeerde bij de FOD financiën. Daarna startte ik in Brussel als sociaal jurist bij de Bond voor Bedienden en Kaderleden. Toen er een functie vrijkwam in Oost-Vlaanderen als volmacht drager/pleiter heb ik deze kans aangenomen. Ik pleitte individuele dossiers voor de bevoegde arbeidsrechtbank als volmachtdrager van een vakbond. Ik heb Brussel wel gemist, dus ik ben blij dat ik terug ben!”

Je hebt dus ervaring op de arbeidsrechtbank. Hoe gaat het eraan toe? Is dat ook het ene dossier na het andere, zoals we dat kennen van op tv?

“Dat is inderdaad een realistische weergave. De rechtbank heeft een lijst, ‘de rol’, met zaken die zij die zitting moet behandelen. De griffier roept de zaak één voor één af, zodat de personen die verschijnen in de zaak kunnen pleiten.”

Waarover moest je vooral pleiten? Welke thema’s kwamen vaak terug?

“Ik behandelde vrijwel alle materies in het arbeidsrecht en in het socialezekerheidsrecht. In het arbeidsrecht ging het vooral over ontslagdossiers en loondossiers, maar allerlei procedures kwamen ook voor, bijvoorbeeld in verband met sociale verkiezingen. In het socialezekerheidsrecht pleitte ik zaken tegen ziekenfondsen, arbeidsongevallenverzekeraars, de FOD Sociale Zekerheid (bijvoorbeeld over personen met een handicap), en de Federale Pensioendienst.”

Moest je bij dat pleiten dan ook een toga dragen?

“Nee hoor, dat niet. Volmachtdragers van werknemersorganisaties zijn de enigen die een wettelijke uitzondering vormen op het alleenrecht van advocaten om te pleiten. Maar zij dragen geen toga. Dat doen alleen advocaten die aangesloten zijn bij de Vlaamse balie.”

Heb je hobby’s? Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik ben opgegroeid in het centrum van Antwerpen, en ik vertoef daarom enorm graag in ’t Stad, bijvoorbeeld om te brunchen, uit eten te gaan … Sinds de geboorte van mijn dochtertje is daar iets minder tijd voor maar ik vind het even leuk om met haar activiteiten te doen in de natuur, zoals wandelen en spelen. En ik kan evengoed echt genieten van mezelf knus te installeren in mijn huis.”

Nu ga je aan de slag in de socioculturele sector. Wat trekt je daarin aan?

“Ik heb de socioculturele sector altijd een heel boeiende sector gevonden. De creativiteit in deze sector is eindeloos. Ik vind het belangrijk dat organisaties hun visie volop kunnen uitdragen, zonder dat ze geremd te worden door allerlei complexe vraagstukken over personeelsbeleid en sectorale bepalingen. Ik vind het een voorrecht om hen hier wegwijs te mogen maken. Het interesseert me ook erg om deel te kunnen nemen aan de constructie van wettelijke bepalingen en manieren van werken uit te denken.”

Heb je een vraag voor Merel, of wil je haar graag welkom heten? Stuur haar gerust een mailtje.

Zelf een leuk verhaal of inspirerende case om te delen?

Daar maak je onze stafmedewerker communicatie & ledenrelaties altijd blij mee!