Vorming & ervaringsuitwisseling

vrijdag 05/05/2017

vrijdag 12/05/2017

vrijdag 02/06/2017

Intervisie "Langdurige afwezigheid bij burn-out: preventie & communicatie" - VOLZET

Vorming

Deze intervisie is helaas volzet. Inschrijven voor de wachtlijst kan wel nog.

De invloed van stress op onze welvaartsstaat in het algemeen en op onze werkvloer in het bijzonder is nog nooit zo groot geweest. Ongeveer 10% van de werkende bevolking in België krijgt ergens in zijn of haar loopbaan de diagnose van burn-out.  Daarnaast geeft 60% van de werkenden in België aan dermate stress te ervaren dat het de persoonlijke draagkracht overschrijdt. Tijdens deze 3 voormiddagen in samenwerking met het Huis voor Veerkracht leer je hoe je daar als leidinggevende mee omgaat binnen je eigen organisatie.

Lees meer

woensdag 31/05/2017

Workshop: Maak uw arbeidsreglement werkbaar en wendbaar - VOLZET

Vorming

Deze workshop is helaas volzet. Inschrijven voor de wachtlijst kan wel nog.

Kan je arbeidsreglement wel een update gebruiken? Dan is dit misschien wel het uitgelezen moment. Het plan werkbaar & wendbaar werk van minister Peeters heeft immers een aantal nieuwigheden in petto voor je organisatie, die je best ook vertaalt naar je arbeidsreglement. Na deze workshop weet je perfect hoe je dat in de praktijk moet aanpakken.

 

Lees meer

donderdag 01/06/2017

Workshop Werkbaar & Wendbaar werk - wat verandert er in de praktijk in jouw organisatie?

Vorming

De veelbesproken wet rond wendbaar en werkbaar werk van minister Kris Peeters werd eind februari eindelijk goedgekeurd in het federale parlement. De publicatie in het Staatsblad is nu echt niet meer veraf. Hoog tijd dus om als organisatie je voorbereidingen te treffen. Welke gevolgen heeft deze wet concreet voor jullie organisatie? Wat moet je dringend aanpassen om wettelijk gezien in orde te zijn, en wat is er minder urgent of zelfs optioneel? Je komt het te weten tijdens deze workshop.

 

Lees meer

donderdag 08/06/2017

Maak je organisatie klaar voor de zomer: alles wat je moet weten over losse medewerkers

Vorming

De zomer komt eraan, en dus is de kans groot dat je organisatie - occasioneel of op regelmatige basis - een beroep gaat doen op losse medewerkers: jobstudenten, freelancers, kunstenaars...Maar hoe zit dat wettelijk gezien? In deze workshop zetten we de verschillende vormen van soepele tewerkstelling waar je op kan terugvallen op een rij.

  

Lees meer

donderdag 15/06/2017

Workshop Het nieuwe werken: juridische aspecten

Vorming

Het nieuwe werken is meer dan telewerk alleen. Het gaat om plaats- én tijdonafhankelijk werken. We kunnen echter niet om het feit heen dat vooral telewerk wettelijk omkaderd is. Op juridisch vlak is en blijft het nieuwe werken dus grotendeels binnen de grijze zone. Dat neemt niet weg dat het interessant is om de juridische aspecten op een rijtje te zetten, van telewerk maar ook ruimer over plaats- en tijdonafhankelijk werken. Een taak die Sociare graag op zich neemt. Met aandacht voor de pijnpunten en concrete voorstellen van aanpak zodat je weet waar je aan toe bent. 

Lees meer

dinsdag 20/06/2017

Supervisie BTW - voorjaar 2017

Vorming

Btw-expert en vennoot bij de btw-lijn Rob Van de Velde komt opnieuw langs voor een supervisie over btw. Deelnemers krijgen niet alleen een update van de meest recente regelgeving, nadien staat er ook een praktijkuitwisseling op het programma. Helemaal mee met btw? Schrijf je dan nu in voor deze opleiding!

Lees meer

donderdag 22/06/2017

Werkgeverschap in de socioculturele sector: gratis inspiratiedag

Vorming

Ben je als werkgever actief in de socioculturele sector, en heb je het gevoel dat er teveel van je kostbare tijd naar administratie gaat? Wil je graag weten hoe je met relatief eenvoudige ingrepen efficiënter personeel kan tewerkstellen, terwijl je ook bespaart op je werkingskosten? Of zit je met een specifieke vraag die je graag wil voorleggen aan iemand met kennis van zaken? Dan zit je goed op de gratis inspiratiedag van Sociare!

Lees meer

donderdag 14/09/2017

Workshop begrotingsbeleid - september 2017

Vorming

Je kunt fantastische plannen hebben en een creatief brein, maar de begroting blijft de ruggengraat van je organisatie. Laat niets aan het toeval over en schrijf je in voor deze workshop.

Lees meer

donderdag 21/09/2017

Workshop terbeschikkingstelling werknemers - najaar 2017

Vorming

Zijn de boekhouding en de informatica voor jouw organisatie te beperkt om er zelf iemand voor aan te werven? Wil je iemand van een andere organisatie bij jou inzetten? Lijkt het je soms handig om gewoon een werknemer te delen, samen met andere organisaties?

Voor zulke situaties bestaan er juridisch gezien verschillende oplossingen. Zo kunnen verschillende vzw’s samen een “werkgeversgroepering” opstarten. De voorwaarden daarvoor wijzigden lichtjes in de marge van het plan rond werkbaar en wendbaar werk van Kris Peeters.  Maar er bestaan ook andere, minder omslachtige, technieken voor. Tijdens deze praktijkgerichte workshop zet Jurgen Goyvaerts alle technieken op een rij, en weegt hij alle voor- en nadelen tegen elkaar af.

 

Lees meer

vrijdag 22/09/2017

Workshop begrotingsbeleid kort - najaar 2017

Vorming

Je kunt fantastische plannen hebben en een creatief brein, maar de begroting blijft de ruggengraat van je organisatie. Laat niets aan het toeval over en schrijf je in voor deze workshop.

Alle informatie rond begrotingsbeleid uitgelegd op een voormiddag tijd, speciaal voor wie al enige kennis heeft over jaarrekeningen of de workshop jaarrekeningen op 7 februari 2017 volgde.

 

Lees meer

donderdag 28/09/2017

Basiscursus 329 - najaar 2017

Vorming

In september starten we bij Sociare opnieuw met een achtdaagse Basiscursus 329: een onderdompeling in de sociale wetgeving en de specifieke regels van PC 329. Een echte aanrader, zowel voor wie pas kennis maakt met alle aspecten van werkgeverschap binnen onze sector als voor de gevorderde coördinator of personeelsmedewerker die een opfrissing wil. 

Lees meer

dinsdag 03/10/2017

Workshop vzw – wettelijke verplichtingen, publicaties en bekendmakingen

Vorming

Een vzw moet gegevens bijhouden en bekendmaken, ter inzage houden, neerleggen en laten publiceren. Ledenregister, wijzigingen van het bestuur, statutenwijzigingen, jaarrekeningen: voor alles gelden specifieke regels. In deze workshop zetten we die regels op een rij.

Lees meer

vrijdag 13/10/2017

Infosessie: Actua oktober 2017

Vorming

Benieuwd naar de impact van bepaalde beslissingen van de federale en Vlaamse regering op je organisatie? Wat wijzigt er allemaal dit najaar, en wat zit er nog in de pijplijn? Na deze voormiddag ben je weer helemaal mee.

Lees meer

vrijdag 20/10/2017

Workshop begrotingsbeleid - oktober 2017

Vorming

Je kunt fantastische plannen hebben en een creatief brein, maar de begroting blijft de ruggengraat van je organisatie. Laat niets aan het toeval over en schrijf je in voor deze workshop.

Lees meer

dinsdag 24/10/2017

Workshop "Arbeidsongeschikt: wat nu?"

Vorming

Een werknemer die zich arbeidsongeschikt meldt: het is iets waar elke werkgever vroeg of laat wel eens mee in aanraking komt. Maar wat daarna? Is hij of zij verplicht om een doktersbriefje af te leveren? Hoe lang betaal je het loon door? Kan je die arbeidsongeschiktheid ook (laten) controleren? En wat als de werknemer het werk gedeeltelijk wil hervatten of wanneer zijn of haar arbeidsovereenkomst afloopt?

Op 1 voormiddag tijd geven we je een duidelijk antwoord op al deze en andere vragen rond arbeidsongeschiktheid. En da’s lang niet alles, want ook de relevante wijzigingen in het kader van return-to-work komen uitgebreid aan bod.

Lees meer

dinsdag 07/11/2017

Workshop Kostenvergoedingen

Vorming

Een thema waar onduidelijkheid over blijft bestaan, is dat van de kostenvergoedingen, en dan vooral de forfaitaire vergoedingen.

We ontleden tijdens deze workshop de verschillende kostenvergoedingen vanuit zowel fiscaal- als sociaalrechtelijk standpunt. Je gaat naar huis met tips waarmee je moeilijkheden vermijdt bij de toekenning van kostenvergoedingen aan je werknemers. 

Lees meer

donderdag 09/11/2017

Infosessie - tijdsregistratietool werktijd.be

Vorming

Sociare ontwikkelde een online tool voor tijdsregistratie, volledig afgestemd op de noden van organisaties uit de socioculturele sector: Werktijd.be. Maak tijdens deze infosessie een wandeling door het instrument en ontdek de mogelijkheden voor je organisatie. 

 

Lees meer

dinsdag 14/11/2017

Workshop – Arbeidsduur en deeltijdse arbeid na het plan Peeters

Vorming

De spelregels rond arbeidsduur en deeltijdse arbeid zijn enorm complex. Het gaat om tientallen regels en evenveel uitzonderingen waarmee je als organisatie rekening moet houden. Zorgt het plan Peeters er in dat verband voor dat bepaalde aspecten eenvoudiger worden? En wat met de sectorale flexibiliteit, die toelaat om voor bepaalde activiteiten meer dan 9 uur per dag, 40 uur per week of ’s nachts en op zon- en feestdagen te laten werken?

Wij ontwarren voor jou het kluwen met deze praktische workshop, die naast de basisregels ook de meest actuele wijzigingen toelicht.

Lees meer

dinsdag 28/11/2017

Workshop Tijdskrediet

Vorming

Deze workshop tijdskrediet geeft je een totaalbeeld van hoe tijdskrediet werkt, toegespitst op de socioculturele sector. Zo kan je voortaan met kennis van zaken antwoord geven op de ingewikkelde vragen van je werknemers.

Lees meer

woensdag 29/11/2017

BTW: de basis - najaar 2017

Vorming

Door de btw-bomen het bos nog zien: het is soms moeilijk. Want in welke gevallen ben je als organisatie nu precies vrijgesteld? Hoe bepaal je in welke mate de belasting op toegevoegde waarde kan afgetrokken worden, en welke specifieke regels gelden er in onze sector? Deze workshop is de perfecte introductie voor al wie stappen wil zetten in de wondere wereld van de btw. Ideaal voor beginners, maar ook als opfrissing.

Lees meer

vrijdag 01/12/2017

Workshop Vormingen: mogelijkheden en verplichtingen

Vorming

Vorming, opleiding en bijscholing van werknemers: in onze sector is het de evidentie zelve. In deze workshop wijden we je in in het wettelijk kader rond vorming en doen we de verschillende mogelijkheden uit de doeken. Je vertrekt naar huis met een heleboel praktische tips die je meteen kan toepassen op het vormingsbeleid van je eigen organisatie

  

Lees meer

dinsdag 05/12/2017

Workshop verlof - najaar 2017

Vorming

Jaarlijkse vakantie, aanvullend verlof, extralegale dagen, ‘sectorale’ verlofdagen voor oudere werknemers, jeugd- en seniorvakantie…Zie jij door de vele verlofbomen het bos nog? Nee? We kunnen het je niet kwalijk nemen…

Tijdens deze workshop zet Sociare alle verschillende verlofsystemen voor je op een rij. We bieden je een handig overzicht van de voorwaarden en modaliteiten per verlofsysteem, aangevuld met praktische tips rond planning en opname waar je écht iets mee bent. En uiteraard is een workshop bij ons geen workshop zonder de nodige oefeningen.

Lees meer

woensdag 06/12/2017

Supervisie BTW - najaar 2017

Vorming

Btw-expert en vennoot bij de btw-lijn Rob Van de Velde komt opnieuw langs voor een supervisie over btw. Deelnemers krijgen niet alleen een update van de meest recente regelgeving, nadien staat er ook een praktijkuitwisseling op het programma. Helemaal mee met btw? Schrijf je dan nu in voor deze opleiding!

Lees meer

woensdag 13/12/2017

donderdag 14/12/2017

Snelcursus PC 329 - najaar 2017

Vorming

Je hebt kennis van het arbeidsrecht maar bent nog niet vertrouwd met de specifieke regelingen in onze sector? De Snelcursus 329 van Sociare geeft je in twee dagen een overzicht van de specifieke sectorale regels en aandachtpunten. 

Lees meer