Speed pedelec fiscaal gelijkgesteld met fiets

donderdag 05/10/2017

Naast de gewone fiets en de standaard elektrische fiets, die tot 25 km/uur haalt, bestaan er ook speed pedelecs, uiterst snelle elektrische fietsen die 45 km/uur halen. Een wetsontwerp houdende fiscale bepalingen stelt die nu fiscaal gelijk met de gewone fiets, waardoor ook voor die fietsen de fietsvergoeding geldt. 

Volgens de wegcode worden de speed pedelecs gelijkgesteld met bromfietsen. Ook fiscaal en sociaal waren ze verschillend van de fiets. Daar komt binnenkort verandering in: een wetsontwerp houdende diverse fiscale bepalingen stelt de pedelec fiscaal gelijk met de fiets.

Dat heeft twee gevolgen vanaf inkomstenjaar 2017.

Ten eerste ben je als werkgever in PC 329.01 verplicht om een fietsvergoeding te geven voor werknemers die met een speed pedelec naar het werk komen. De fietsvergoeding bedraagt 0,23 euro per effectief afgelegde kilometer. Werkgevers in PC 329.03 kunnen een fietsvergoeding geven maar zijn dit niet verplicht.

Ten tweede kun je als werkgever een speed pedelec ter beschikking stellen van werknemers, onder dezelfde voorwaarden als een bedrijfsfiets. De werknemer wordt hier dus niet op belast wanneer hij de speed pedelec gebruikt voor zijn woon-werkverkeer. 

Over de rsz-behandeling van een fietsvergoeding voor woon-werkverkeer met een speed pedelec bestaat wel nog onduidelijkheid. Mogelijks volgt de rsz de fiscus niet in zijn vrijstelling en zijn sociale bijdragen verschuldigd op deze fietsvergoeding. 

BronWetsontwerp houdende diverse fiscale bepalingen I, aangekomen door de Kamer op 5 oktober 2017