Speed pedelec fiscaal gelijkgesteld met fiets

maandag 12/06/2017

Naast de gewone fiets en de standaard elektrische fiets, die tot 25 km/uur haalt, bestaan er ook speed pedelecs, uiterst snelle elektrische fietsen die 45 km/uur halen. Volgens de wegcode worden deze speed pedelecs gelijkgesteld met bromfietsen.

Fiscaal worden ze voortaan echter gelijkgesteld met de gewone fiets. Minister van Financiën Van Overtveldt kondigde deze wetswijziging alvast aan in een persbericht.

Dat heeft twee gevolgen vanaf inkomstenjaar 2017.

Ten eerste ben je als werkgever in PC 329.01 verplicht om een fietsvergoeding te geven voor werknemers die met een speed pedelec naar het werk komen. De fietsvergoeding bedraagt 0,23 euro per effectief afgelegde kilometer. Werkgevers in PC 329.03 kunnen een fietsvergoeding geven maar zijn dit niet verplicht.

Ten tweede kun je als werkgever een speed pedelec ter beschikking stellen van werknemers, onder dezelfde voorwaarden als een bedrijfsfiets. De werknemer wordt hier dus niet op belast wanneer hij de speed pedelec gebruikt voor zijn woon-werkverkeer.

Het lijkt wel zo te zijn dat de fietsvergoeding – voor welke fiets dan ook – enkel nog zou gelden wanneer de werknemer in zijn belastingaangifte opteert voor forfaitaire beroepskosten. Momenteel is het zo dat de fietsvergoeding ook vrijgesteld is van belasting wanneer de werknemer kiest voor de werkelijke beroepskosten.

Deze informatie is onder voorbehoud. De wet met diverse fiscale bepalingen waarin dit zou opgenomen worden, is nog niet gepubliceerd.

 

Bron: Persbericht Minister van Financiën Johan Van Overtveldt, http://vanovertveldt.belgium.be/nl/fiscale-regeling-voor-snelle-elektrische-fiets, 18 mei 2017